Мода

Изкуството да съчетаваш цветовете

Всяка една жена желае да изглежда стилно, а това може да се получи само и единствено при правилно подбрани дрехи. За получаване на една стилна визия не е необходимо само наличието на дрешки по-последен писък на модата, а и умението добре да съчетаваме цветовете. Комбинирането на цветове на дрехите с е толкова наука, колкото е изкуство.

За да направим правилната цветова комбинация първо трябва да се запознаем с научната част, а именно цветната теория. В нейната основа е цветното колело. То е разделено в следните категории.

Основни цветове

Те включват червено, жълто и синьо. Не могат да се смесват  други два цвята за постигане на тези нюанси. Всичко останало се извлича от тях.

Вторични цветове

Те са комбинация от основните цветове. И така, червено + жълто = оранжево,  червено + синьо = лилаво и синьо + жълто = зелено.

Третични цветове 

Тези цветове са комбинация от първични и вторични цветове. Смесвайки ги, получавате нюанси като мента, корал и т.н.

вратовръзки

Неутрални цветове

Това са сив, бял и черен. Те са  ахроматични цветове, защото нямат признаци на цветност. Те се намират в гамите между топлите и студените групи

Топли цветове – нюансите на цветовете като червено, оранжево, жълто, кафяво – те правят нещата да изглеждат по-малки по размер и затова повечето от нас предпочитат да носят по-топли цветове, когато искаме да изглеждаме по-стройни.

Студените цветове – нюанси на синьо, лилаво, зелено – те са успокояващи цветове.

дрехи

А сега нека приложим току – що усвоените научни методи в изкуството. За да съчетаем цветовете правилно е необходимо да следваме 5 прости правила.

  1. Вторичните и първични цветове, които се намират един до друг в цветното колело се считат за подобни един на друг. Например синьото е подобно на зеленото и лилавото, оранжевото е подобно на червеното и жълтото. Тези цветове могат да се комбинират един с друг.
  2. Първичните и вторични цветове, които са в противоположни страни от цветното колело се считат за допълващи се. Например: синьото допълва оранжевото, лилавото допълва  жълтото, а зеленото допълва червеното. Тези  цветове се наричат допълващи, защото изпъкват още повече, когато са в тези комбинации, а не поотделно.
  3. Ако имаш цветна дреха, с различни нюанси е по-добре комбинацията да бъде само с един цвят и то точно този, който преобладава.  Позволено е съчетанието до три цвята, като бялото и черното се считат за неутрални.
  4. Обръщай внимание и на принта, така например раирана цветна риза в никакъв случай не би се съчетала добре с пола на червени точки. Модните дизайнери са склонни да правят подобни комбинации, но това не означава, че те изглеждат добре.
  5. Цветовата комбинация на чантата с обувките вече не е толкова актуална, затова ти препоръчваме да съчетаваш цвета на обувките си с този на някоя дреха или аксесоар.

А сега след като сляхме мода, наука и изкуство в едно, чувствате ли се готови да покорите модния подиум?

Автор: Мартина Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *