ДОМАКИНСТВО

Как да се справим с непотребните вещи в дома?

Във всеки дом, когато се огледаме или започнем да чистим, може да забележим, че има доста ненужни вещи. В България например едно средностатистическо 10-годишно дете притежава повече от 50 играчки, а играе всъщност с 5 от тях. Повечето дами притежават повече от 60 тоалета, но реално използват, едва 4-5 от тях.

Доказано е също, че харчим повече пари за обувки, дрехи, бижута и часовници, отколкото за образование и пътувания. С това се доказва, че материалното започва да има повече значение за самите нас. Домовете ни са пълни с вещи, от които няма никаква полза, но все пак ги пазим, може би защото са били подарък и имат някакъв смисъл за нас или за да го имаме за всеки случай, ако ни изникне някаква наложителна употреба.

Време е това да се промени, да се освободим от непотребните вещи и дори да им дадем нов живот. Как може да го направите? Вижте нашите предложения.

Дрехи и обувки

Знаете ли, че вашите стари дрехи и обувки са незаменим подарък за наистина нуждаещите се? Такива хора няма да отхвърлят помощта ви, особено когато идват студените месеци. Има организации и домове, които са в почти всеки град и се занимават ежедневно с това. Ако потърсите техни координати, те ще ви насочат как да процедирате. Да направиш добро е удоволствие не само за тези, които получават нещо, но и на тези, които дават, защото това ще ви зареди с позитивизъм, че сте направили някого щастлив. Друга възможност за даряване на текстил са кутиите в магазин H&M. В замяна, те ще ви дадат ваучер за отстъпка.

Стари детски играчки

Ако детето ви има играчки, с които не си играе вече, имаме решение и за това. Някои от домовете за деца са с отворени врати за такива каузи, защото те нямат тази възможност да получават нещо ново всяка седмица. Обърнете се към дома за деца във вашият град, попитайте за техните изисквания, ако имат такива и направете едно малко детенце щастливо, дори и с този малък жест.

Кухненска посуда

Спомняте ли си бедствието в Хитрино? Именно там хората имат нужда от вас. Те са загубили домовете си, включващи и всички посуди в тях. Жителите от Хитрино все още не са се възстановили изцяло от този ужас. Можете да се свържете с „Червеният кръст“, защото те бяха главния център за даряване на храна и дрехи, и те ще ви обяснят как да изпратите съответните неща.

Това не е единственото място, което има нужда от вас. В България имаме бежански центрове в Нова Загора, Стрелча, с. Ковачевици, Харманли и Пъстророг. Там условията са много лоши, заради наличието на много бежанци в тях. В интернет има информация за всеки един от центровете – техни телефони и координати. Дори и да са стари кухненски посуди, ще са от полза за тях, защото има центрове, в които капацитетът им е 70 души, а настанени са 133 души.

Искате да продадете?

Ако желаете да продавате старите си вещи, то има вече създадени много български сайтове, които да ви помогнат. Разбира се, зависи от това какво ще продавате, но най-популярни в момента са OLX.bg, Bazar.bg, eBay, Amazon, Shedd и Remix. Всеки един има различно предназначение, но също идея е и създаването на публикация във Facebook. Ако я сложите в някоя създадена група с такива цели или в Marketplace, може да получите голям успех.

Автор: Надя Манова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *