ДОМАКИНСТВО

Как да отглеждаме чери домати в домашни условия?

Свежи чери домати на една ръка разстояние, у дома – не звучи ли прекрасно? Не само че са оригинална идея за допълнение към дома, но и са пълни с витамини и други полезни вещества. А отглеждането им е изключително лесно!

Има различни сортове чери домати, което ви дава възможността да ги съчетаете по свой уникален начин. Доматчетата имат нужда от много светлина, затова, ако нямате градина, е най-добре да ги държите на балкона или до прозорец. Ако ще ги отглеждате в затворено помещение, си изберете от по-дребните сортове. Може да ги засадите по всяко време на годината, но май е перфектният месец за това.

Готов разсад за чери домати се продава в повечето големи супермаркети и по пазарите, но можете да си го направите и у дома – изобщо не е сложно. За целта е нужно да имате кофички от кисело мляко (малки саксии също ще свършат работа), чинийки, торф за разсади и, разбира се, семена. Семена може да купите от цветарски магазин или от някой пазар, където ще ви обяснят подробно за различните сортове. Поставяте по 1-2 семена във всяка кофичка и поливате с малко вода. Ако и двете семена покълнат, махнете по-слабото растение. Разсадът трябва да се държи на топло, но не твърде топло, тъй като тогава растенията ще пораснат бързо и ще са по-слаби. Не забравяйте редовно да поливате. След около месец разсадът е готов.

чери домати
Какви са тайните при отглеждане на чери домати?

Чери доматите трябва да се присадят в дълбока саксия, тъй като имат голяма коренова система. Добре е да си купите и специален тор за домати. Когато пораснат черитата ще имат нужда и от подпори.

Ако не ви се занимава с целия този процес, се продават и готови растения.

Не забравяйте, че чери доматчетата обичат много светлина. Поливайте ги на всеки 1-2 дни и премахвайте редовно израстъците в основата. Хубаво е да се торят по 2 пъти в месеца. След 2-3 месеца ще имате готови вкусни доматчета.

Чери доматите могат да се отглеждат и висящи надолу. Така те раждат повече и не боледуват толкова често. Има специални саксии, които може да си купите от всеки цветарски магазин. Ако решите, може и да засадите в горната част на саксията подправки.

За декорация или за хапване – чери доматите са един прекрасна хитрост да развеселите интериора на вашия дом.

Автор: Антония Терпешева

One thought on “Как да отглеждаме чери домати в домашни условия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *