УСПЕШНА

Как да научим сами чужд език?

Обичате да пътувате, но езиковата бариера ви притеснява? Искате  да изучавате нови и нови езици, но нямате време да посещавате курсове или частен учител? Е, това не трябва да ви спира. В тази статия ще откриете няколко полезни съвети как да научите нов чужд език сами, от комфорта дома си.

Учете езика всеки ден

Ако наистина искате бързо да научите нов език, то трябва да си отделите поне по 2 часа дневно, за да постигнете напредък. Ученето на нов език е свързано с постоянство и повторяемост.

Стикери

Oблeпeтe cъc cтиĸepи с думи пpeдмeтитe y дoмa, в ĸoлaтa или в paбoтaтa. Taĸa cлeдвaщия път, ĸoгaтo oтвapятe xлaдилниĸa или ce пoглeждaтe в oглeдaлoтo, щe виждaтe дyмaтa пpeд ceбe cи и щe мoжeтe пpи paзгoвop бъpзo дa cи я cпoмнитe!

Haучeтe идиoмите

Идиомите и ключовите фpaзи ce cpeщaт изĸлючитeлнo чecтo в eжeднeвния живoт и нayчитe ли дopи чacт oт тяx, щe ви бъдат oт гoлямa помощ.

Живеем в ерата на технологиите. Използвайте ги! те са ваши приятели

Потърсете различни онлайн платформи за учене или използвайте различни мобилни приложения като Duolinguo, Anki, Memrise, Babbe.

Използвайте речник постоянно

Както вече споменахме, технологиите са наши приятели. Можете да се възползвате от онлайн речниците и да учите по 20-30 думи всеки ден, във всеки един момент, в който ви се налага да чакате за нещо – дали на спирката на метрото, или в магазина, можете да извадите речника и да научите няколко нови думи.

потопете се в езика –  правете всичко, което правите и на родния си език
Гледайте филми  на изучавания от вас език. Опитайте се да избягвате субтитри, за да не разчитате на тях. Четете статии. И не забравяйте да проверявате в речника новите думи, които научавате. Пишете на езика, който изучавате. Започнете с нещо кратко и лесно като списък за пазаруване. Слушайте музика – опитайте се да научите текста и проверете какво означават новите думи и фрази в него.

Посетете държава, в която се говори езикът, който изучавате

Доста ще улесните процеса на изучаване, ако можете да си позволите дори и кратко пътуване до държава, в която се говори изучаваният от вас език. Говорете повече с местните хора – питайте за посоки, говорете си с продавачите в магазина или сервитьорите в заведенията.

Проба – грешка

Не се притеснявайте да правите грешки. Общувайте с хора, независимо от нивото на което се намирате. Това е най-бързият и ефективен начин да подобрите нивото и комуникативните си умения.

По статията работи: Мартина Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *