ДОМАКИНСТВО

Как да изберем протектор за матрак?

Как да изберем най-добре протектор за матрак и какво трябва да знаем? Това ще обсъдим в следната статия.

Нашият дом е пространството, където най-вече можем да се отпуснем и да се отдадем на спокойствие и релаксация. По тази причина, това е и мястото, на което е най-логично да създадем уют и да се насочим към някои детайли по-отблизо.

Най-важното за този тип удобство е периодично да полагаме грижа за всяко кътче от него.

Матракът на свой ред е наистина доста често пренебрегвано местенце. Чистотата му е от огромно значение, за да осигури комфорта ни.

Неговото почистване може да се окаже доста трудна задача. В него често се напластяват акари, микроби, мъртва кожа и много други подобни частици. Затова постилането само на един чаршаф не може да предпази матрака ни.

Тук е перфектният момент, в който протекторът за матрак може да ни помогне с наболeлите проблеми.

С времето това пособие стана все по-популярно, тъй като защитава матрака ни и е супер лесен за пране.

Същност и ползи от протектора за матрак

Често потребителите бъркат протектора за матрак с топ матрак или пък подложка за матрак. Топерът и подложката се използват за мекота и комфорт.

Ролята на протектора е да защитава матрака от най-разнообразни фактори, които могат да нарушат вида и структурата му. В същността си той се открива под формата на постелка или калъф в зависимост от неговия вид.  Функцията му е да запази и удължи живота на матрака във времето.

Надеждна хигиена

Често се наблюдават случаи, в които хората поддържат редовна хигиена на своето спално бельо, но забравят за хигиената на своя матрак.

Обикновено човек изкарва средно около 7 часа в леглото, а това безспорно е причина за появяването и развиването на най-различни бактерии.

Такива са гъбички, акари, ешерихия коли, пот, прах, мъртва кожа, дървеници, косми от домашни любимци и още други. Затова протекторът е идеален за борбата за отстраняването и предпазването на спалния ни матрак от тези неканени гости.

Можете да почиствате протектора си според вашите предпочитания и съображения. Може да е един път в седмицата, на две седмици или пък веднъж месечно.

протектор за матрак

Лесна употреба и дезинфекция

Слагането и махането на защитното пособие става много лесно. Така с лекота може да се почиства и пере. Това ще ви успокои повече, ако детето или домашния любимец правят бели.

Съветът на „Хубава Жена“: Търсите си нов и качествен матрак? Не пропускайте да разгледате ТУК предложенията на магазин „Интер Матрак“.

Еко защита

Може и да се изненадате, но протекторът за матрак спомага за опазването на околната среда. Обикновеният базов матрак е съставен от материали, които нямат способността да се рециклират сами по натурален начин. Оттам следва и огромното затруднение да бъдат преработени – или ще бъдат изгорени, или ще бъдат изоставени да се разграждат още около 500 години. Нелепо, нали? Но ако използвате протектор, по-рядко ще сменяте матрака си и няма да се налага да го изхвърляте в околната среда.

Подобряване на здравето

Още една позитивна страна на протектора е, че той предпазва от проявата на алергии. Това е доста вредно особено като се знае, че липсата на защита може да предизвика появата на астма или дерматит.  Те на свой ред пък са доста неприятни и дори опасни за нашето здраве.

Удобство по време на сън

Регулирането на температурата също е един много важен и интересен бонус, който протекторът ни дава.

Най-често той се произвежда от дишащ памук, като това дава възможност да се балансира телесната температура. Иначе казано – предпазва от прегряване и изпотяване.

Практичен избор при малки деца

Доста позната е ситуацията, в която малките дечица са в период на “подмокряне на чаршафите”.

Това по принцип се случва, когато детето те първа се учи да не е зависимо от памперсите, ползвайки тоалетната или гърнето. Това е напълно естествен етап от развитието на малките деца, ала е придружен с намокряне на различни места – чаршафи, матрак, завивки. За разлика от останалите две покривала, матракът не може да изсъхне. Не може да се изчисти и остатъчните петна и миризма може да останат за дълго, а кога би изсъхнал? Може би след дни.

Затова е хубаво да постелите протектор върху леглото на детето. Така и вие и то ще сте по-спокойни, ако се появят потенциални щети.

Размерите са важни

Когато решите да купувате протектор за матрак, задължително трябва да знаете неговия размер.

Протекторът се избира по размер, също като познатите ни одеяла, чаршафи и други подобни. Всеки матрак си има свой размер, който трябва да се съобрази при покупката на протектор.

Тук основната цел е да покрие напълно леглото ви и да го предпази от замърсяване и образуване на гънки.

Плътност

Качествените протектори се разпознават по плътността си. Колкото по-плътен е той, толкова по-защитен е матракът.

Материя и качество

Материите, от които са направени протекторите, са от огромно значение. Дишащите материи са най-добрият избор, тъй като кожата ви по този начин няма да се спарва и заедно с това матракът ви ще е добре предпазен.

Използването на материи с доказано високо качество води до по-дълъг живот на протектора.

Вид на протектора

Когато избирате протектор за вашия матрак, от голямо значение е какъв ще е неговия тип и колко комфортен би бил той за вас.

Съобразете се с вашите нужди и с факторите, които може да повредят матрака ви. Само така ще подберете правилния вариант за вас.

И тъй като всеки един вид има своите качества и предимства, от огромна важност е да помислите за материята, начинът на поставяне и махане, плътността, цената и други.

протектор за матрак

Достъпна цена

Производителите днес имат разнообразни предложения за всеки от нас. Както можем да очакваме, по магазините е нормално да засечем и по-скъпи продукти. Това обаче не означава, че няма такива и на разумни цени.

Това вложение ще спести много разходи и главоболия, като например закупуването на съвсем нов матрак.

Съветът на „Хубава Жена“: Търсите си нов и качествен матрак? Не пропускайте да разгледате ТУК предложенията на магазин „Интер Матрак“.

За нуждата от протектор за матрак

Ако искате да предпазите леглото си и да имате една по-чиста спалня, защитена от вредни микроорганизими; ако желаете да водите здравословен живот и да се наслаждаваме на комфортен сън, то протекторът за матрак е наистина нужен във вашето ежедневие.

Независимо дали ще е добавка към нов или стар матрак, при всички случаи той ще удължи ползването им за доста време напред. Ще предпазите леглото си от разливания на течности и замърсявания от различно естество.

Когато тялото се изпотява нощем, матракът ви попива тази пот. Мъртвата кожа, която пада с всяко едно движение по време на сън, пък е храна за микроскопичните акари, обитаващи вашия матрак. В тези и в още много други такива случаи протекторът ще ви предпази от неприятните ситуации и ще ви помогне при влошаване на здравословното ви състояние.

Макар и да има огромно разнообразие от производителите на пазара, най-комфортните такива са създадени като чаршаф с ластик за по-добър обхват на базовия матрак. Те могат да се изпират на температура до 60 градуса, както и могат да се поставят в сушилнята.

Горният слой на дамаската в непромокаемите протектори е техния отличителен белег. Тук можете да избирате между 100% памучна материя, хавлиена материя и формулата TENCEL®, представляваща естествено влакно от дървесна целулоза.  Долният слой на свой ред е с водонепромокаема мембрана.

Подготовка за покупка

Когато решавате да осъществите вашата покупка на протектор, помислете преди да действате. Това не трябва да е спонтанен процес и, като всяко важно нещо, е редно да се подготвите предварително.

Обикновено преди да пристъпите към търговския обект, трябва да проучите най-важните и решаващи фактори и характеристики на продукта. Предлагаме ви някои от основните въпроси, на които е добре да си отговорите без да бързате. Само така ще се ориентирате добре, от какво имате нужда и кой протектор ще е правилният за вас:

– За колко голямо легло ще купувате протектор? Обезателно измерете с точност леглото, на което искате да постелите потенциалното защитното покривало;

– От каква материя предпочитате да е изработен продукта? Прилагат се памучни протектори, такива от полиестер, от винил, от полиуретан и от пух. Добре е да разучите коя материя от изброените би била най-удобна за вас. За целта се консултирайте на място със специалист-консултант;

– Как се захваща протекторът за матрака? Помислете дали това е от значение за вашия комфорт;

– Какъв е броят на нишките на протектора за матрака? Ако той притежава по-висок брой нишки на квадратен сантиметър, това означава че тъканта ще е по-мека и по-дебела;

– Дишаща ли е материята, от която са съставени? Или иначе казано – дали въздухът, който циркулира през нишките на протекторите за матраци, им осигурява по-добро проветряване;

– Трудна ли е поддръжката им? Не. Дори е доста лесна. Добре е всеки протектор за матрак да се пере в пералнята. Това ще ви спести много време;

– За какъв тип човек купувате протектор? Ако търсите хипоалергичен протектор за матрака ви, то те са предназначени за хора, склонни към алергии и за хора, които са чувствителни към конкретни тъкани. Протекторите могат да бъдат също водоустойчиви и да притежават функцията да охлаждат.

– Каква сума ще успеете да заделите този тип покупка? Определете бюджета си внимателно без да ощетявате други важни нужди за дома.

Съвети

Доста практично би било, ако закупите два или повече протектора, като така ще можете да съхраните матраците си, без значение дали гаранцията им вече е изтекла.

Сложете защитно покривало за матрак и на бебешкото легълце. Така ще се доста по-спокойни, че матракът ще е запазен, сух и чист.

Видове протектори за матрак

В търговските мрежи могат да се открият различни видове протектори за матрак. Всеки един от тях си има своите характеристики.

Най-напред помислете за модела на бъдещия протектор, който да пасне най-добре на матрака ви и който да е най-комфортен за вас.

Доста професионалисти в областта споделят, че памучните материи перфектно предпазват срещу влага, петна, прах и други. Те са чудесен вариант за голямото ви легло или малкото детско креватче.

Единственият начин да се сдобиете със спални комплекти с матрак за вас и вашето семейство е като подберете най-подходящите модели и ги комбиниране. На този етап в търговските мрежи цените са за единични бройки, тъй като изборът е огромен наред с индивидуалните предпочитания на всеки потребител.

протектор за матрак

Обикновени протектори за матрак

Този вид най-често пазят само от износване и изцапване. Ако сте с алергия към прах или пък имате склонност към по-големи алергии, то това е добър избор за вас. В магазините има модели, направени от специални материали, които отблъскват алергените.

Някои модели например могат да покриват повече площ и то особено в страничните части на матрака.

Една от многото ползи от протекторите за матрак е, че те не са сезонни. Чудесно решение са както за студените сезони, така и за горещите месеци. Ценен съюзник са в горещото време, тъй като човешкото тяло се изпотява много повече.

Непромокаем протектор за матрак

За малчовците, които все още подмокрят леглото, е нужен водоустойчив протектор за матрак. Така той ще ограничава влагата и неприятната миризма.

Една от най-предпочитаните характеристики на точно този модел е лесното почистване. С голяма лекота се снемат и могат да се перат в пералня при посочени от производителя градуси.

Терморегулиращ протектор за матрак

Честата динамика в температурата на човешкото тяло по време на сън е фактор, който компаниите в бранша взимат под внимание.

Така те създават протектори с микрокапсули, наречени още терморегулиращи протектори. Те поемат и съхраняват излишната топлина, която тялото на човек отделя по време на сън. Тази топлина обаче не се губи, а се запазва в матрака за момента, в който температурата на тялото се понижи. Тогава съхранената топлина се връща обратно към тялото ви. Това явление се повтаря през цялата нощ като така начин се създава един постоянен микроклимат.

Микрокапсулите имат изключителна здравина и изолационни свойства. Те спомагат за балансирането на телесната температура и намаляват процесите на потене.

Протектор с цип

Този модел обгръща целия матрак като калъф и така му осигурява една цялостна и надеждна защита.

Този протектор обаче е труден за смъкване, заради нуждата да се повдига матракът.  Ето защо протекторът с цип е доста удобен за матраци, които нямат механизъм за повдигане.

Съветът на „Хубава Жена“: Търсите си нов и качествен матрак? Не пропускайте да разгледате ТУК предложенията на магазин „Интер Матрак“.

Протектор с еластични ленти

Той може да се постели само върху горната част на матрака, захващайки четирите си ъгъла чрез еластични ленти. Това помага доста за закрепянето му и улеснява махането му. Тук можем да споменем, че този тип протектор е за матраци с повдигащ механизъм.

Един негов недостатък е, че не може да обгърне изцяло матрака, а само повърхността, която най-често се ползва.

Протектор с ластик

Този протектор е доста подобен на известните ни вече чаршафи с ластик. Той спомага за цялостното обгръщане на матрака и перфектно приляга на формата и размера му. Така той защитава матрака отвсякъде без зоната под него.

Той е относително удобен за прилагане и отстраняване. Това е важно особено, когато дойде време за неговото почистване или изпиране.

Негов бонус е, че може да се ползва за матраци със или без повдигаща конструкция.

Сега ще споделим с вас някои от най-добрите и предпочитани протектори за матраци в търговската мрежа в България:

Непромокаем протектор за матрак Sleepmode + Water Protect, 90/190 см.

Този протектор е водонепромокаем. Той предпазва от измокряне и замърсяване. Съставен е от водоустойчива материя, която има непромокаем слой. Прикрепя се към матрака е чрез ластични ленти, които се запъхват в четирите края на матрака;

Протектор за матрак 180/200 TED, SafeClean40

Той е съставен от памук и полиестер, като памукът е от външната страна, а полиестерът е от вътрешната. Протекторът има водоустойчива мембрана, която защитава матрака от течности. Пази го също от замърсяване и захабяване. Той предпазва от изплъзването и измачкването на чаршафите, което пък спасява от дискомфорта от постоянното наместване на спалното бельо.

Протектор за матрак 180/200 Green Future

Съставен е от 100% микрофибър, осигуряващ оптимално удобство, докато спите. Тази материя спомага за дългосрочна поддръжка на самия протектор и неговия матрак. Протекторът Green Future притежава в устройството си и водоустойчив слой, който пък успешно предпазва намокрянето на матрака.

Протектор за матрак Sleepmode Guard

Произведен е от памук с високо качество. Неговата сърцевина е съставена от полиуретанова пяна, която допринася за допълнителна плътност. Този модел се отличава с хипоалергенната си природа, което е изключително предимство за всеки. Този модел защитава матрака и човека, който спи върху него. Той го предпазвайки от проявата на алергии и дразнения по кожата.

Протектор за матрак Medico Linen Organic

Съставен е от висококачествен плат с голямо съдържание на лен и термоизолационен слой MICROWAVE. Ленените влакна са доста здрави, а цялостната материя е лесна за опазване и почистване, като не допуска мръсотия и петна.

Този модел е предпочитан заради своите противоалергични и антибактериални  свойства, като е удачен и за пране в пералнята.

Протектор за матрак Somnart HypoAllergenicMed

Изработен от полиестер и микрофибър, като така се осигурява дългосрочна издръжливост на матрака. Този модел е изцяло ватиран; в четирите му краища е с еластични ленти, които осигуряват лесното му и стабилно прикрепяне за матрака. Той също така е и хипоалергенен.

В заключение

Изборът на подходящ протектор за матрак е от решаващо значение за поддържането на комфорт, хигиена и продължителност на живота на леглото ви и на вас самите. Протекторът играе важна роля в предпазването на матрака от замърсявания, алергени и износване, като същевременно осигурява лесна употреба и поддръжка.

С подходящия продукт може да се подобри качеството на съня и да се предпазите от здравословни проблеми. Освен това, изборът на екологично устойчив протектор може да допринесе за опазването на околната среда. При избора на това спално пособие, е важно да се има предвид и правилният размер за съответния матрак, за да се осигури оптимално покритие и защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *