КРАСИВАКрасота

Как да изберем правилния фон дьо тен за нашата кожа?

Всяка дама, която използва фон дьо тен или по-лек BB/CC крем, най-вероятно е наясно, че всеки продукт на пазара е предназначен за определен тип кожа. Затова, когато купува продукт за себе си, трябва да знае типа на кожата си или в противен случай да потърси помощ от бюти консултанта в търговския обект. 

Освен с типа кожа и логично с нейния цвят, изборът на фон дьо тен трябва да бъде съобразен и с вида грим, и с повода, за който се гримираме. 

Първоначално трябва да се отбележи, че асортиментът от продукти и варианти на фон дьо тен е огромен. Според текстурата си биват течни, кремообразни и на прах. Течните варианти са подходящи за суха кожа, докато по-матовите и кремообразни – за мазна и смесена кожа. Има и стик фон дьо тен продукти, които са много покривни и се използват за фотосесии и дори като камуфлаж за скриване на татуси. По-безобидни са BB/CC кремовете, които имат много по-лека покривност от фон дьо тен и е хубаво да се използват от по-млади дами и момичета. За жени с деликатна кожа, по-светла или проблемна, има т.нар. минерални продукти, които съдържат изцяло натурални съставки и са подходящи също за хора, които се гримират по-рядко или търсят по-натурална визия. 

Относно цвета на фон дьо тена, препоръчително е, когато сме в дрогерията или магазина за грим, да изпробваме малко количество от продукта на шията си, в зоната около челюстта, за да преценим дали нюансът съвпада с цвета на кожата ни. 

Продуктите имат означения с подтонове, които могат да бъдат: топъл (warm-W), студен (cool-C), неутрален (neutral-N) и др. Естествено, всяка марка има различен подход при означаване на продуктите си, но обикновено винаги има консултанти, които могат да ни бъдат полезни, а в противен случай сами може да използваме тестерите и да определим цвета си. Много важно е да не тестваме продукта върху ръката или друга част от тялото си, тъй като те имат различен цвят от лицето ни и рискуваме да сгрешим при избора. 

А що се отнася до повода, по който се гримираме – трябва да се съобразяваме с продължителността на носене на грим. Ако например сме на сватба и знаем, че гримът ни трябва да е дълготраен, е хубаво да изберем водоустойчив вариант на продукта. Ако пък ще бъдем на среща за около часдва – класическия вариант също ще ни свърши работа. В случай че гримът ни е с цел фотосесия, видеозаснемане или подобни, фон дьо тенът може да бъде и една идея по-тъмен и да е запечатан с пудра, тъй като камерите и прожекторите допълнително осветяват лицето. 

И не на последно място, съобразявайте фон дьо тена със сезона. Определено течните варианти не са най-добрата идея за лятото, защото високите температури често водят до разтичане

Автор: Ивета Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *