ЗДРАВЕ

Чай от розмарин: вижте неговите неподозирани ползи

Какво представлява чай от розмарин?

Чаят от розмарин се приготвя чрез варене на листата и стъблото на розмарина. Произлизаща от средиземноморския регион, тази билка е една от най-популярните в света за кулинарна употреба и се използва в хомеопатията в продължение на хиляди години.

Много от впечатляващите ползи за здравето на розмариновия чай идват от розмариновите и кафеените киселини, присъстващи в билката, заедно със салицилова киселина, калий и различни антимикробни, антибактериални и антиоксидантни съединения.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако имате нужда да подобрите здравето си с истински и качествени натурални чайове, последвайте линка и разгледайте изкушаващите предложения на Vital Concept.

Пиенето на чай от розмарин е много добро за хора, които страдат от лошо храносмилане, анемия, болест на Алцхаймер, деменция, артрит, хронична болка, косопад, високо кръвно налягане, висока токсичност, тревожност, стрес, депресия и редица кожни състояния.

Грижа за кожата

Известно е, че съединенията, открити в чая от розмарин, подобряват външния вид на кожата, благодарение на техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, комбинирани с повишаване циркулацията на кръвта. Проучванията разглеждат по-специално ефекта на този чай при екзема, при която кръвотокът и противовъзпалителните съединения са намалили или елиминирали симптомите на това често срещано състояние на кожата.

Потенциал в борбата с рака

Чаят от розмарин е пълен с антиоксиданти, което му позволява да търси и неутрализира свободните радикали – естествените странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят клетъчна мутация, рак и апоптоза. Според д-р Мохамад Шахадат Хосан от Университета на Нотингам, този чай притежава розмаринова киселина, кафеена киселина и карнозол, като всички те действат като противораково средство, особено срещу рака на дебелото черво.

Грижа за косата

Много хора използват чай от розмарин, за да подобрят здравето на косата си, но не и като го пият! Можете да използвате този чай за почистване на скалпа и косата, като по този начин помагате за подобряване съдържанието на хранителни вещества в косата, а също и за справяне с пърхота. Антибактериалните свойства могат да запазят състоянията на кожата и да предпазят от загуба на коса.

Функция на черния дроб

Ранните изследвания показват, че розмаринът може да подобри здравето и функцията на черния дроб, а също и детоксикира тялото чрез стимулиране на уринирането. Това може да помогне на тялото да елиминира токсините по-бързо и да облекчи напрежението на редица органи.

По статията работи: Цветелина Котева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *