УСПЕШНА

Работа от вкъщи – За и Против

Ако до преди година работата от вкъщи беше избор или дори табу за някои хора, то днес е предпочитан избор за вършене на служебните задължения. А в ситуацията, в която се намираме в момента, е и единственият вариант. Като всяко друго нещо, и това да работиш от вкъщи има своите плюсове и минуси. 

За хората, които се чудят дали да преминат на такава форма на работа, за тези, на които им се налага в момента да са в тази ситуация и за тези, на които просто темата им е интересна, следващите редове може да са ви полезни. 

Едва ли е нужно да уточняваме, че не всяка сфера предлага възможност за работа от вкъщи, но с радост установяваме, че все повече области биват дигитализирани.

„За”  

Работно  време

При повечето работни дейности от вкъщи, това кога ще започнете и кога ще приключите работа зависи изцяло от вас. Може да станете в 10 часа, да изперете, сготвите и чак тогава да започнете да вършите задълженията си. А ако сте нощна птица, работата в късните часове също е вариант, само трябва да си осигурите добро осветление и защита за очите.

По-голяма съсредоточеност

Независимо дали работите в офис, или магазин, около вас винаги има по някой колега, който с нетърпение чака да ви сподели последните проблеми в живота си или някоя и друга изпитана рецепта. Повече от 50% от работното си време прекарваме в имитиране на работа, а не във вършене. Понякога ние сме си виновни, но през повечето време просто има твърде много фактори, които ни разсейват. Оставайки във вкъщи, сами със себе си, можем наистина да се съсредоточим и да вложим 100% усилия.

Позната обстановка

Това, че се намирате сред любимите си вещи у дома – хола, който декорирахте с голямо желание или на бюрото ви е онази сладка чаша, взета от почивката ви миналото лято, ви кара да се чувствате спокойни и сред позитивна среда. Много хора свързват работното си място с отрицателни емоции, а при работата от вкъщи това липсва.

С любов към офиса

Ако винаги сте мечтали да имате собствен офис, който е направен изцяло по ваша идея, от първия до последния детайл, то работата от вкъщи е за вас. Дали ще отделите цяла стая, или ще седите на дивана, обстановката около вас е ваш избор. От мотивиращи картини и удобни столове, до работно бюро и офис принадлежности, ако ви трябва по-стимулираща среда за работа, любимият офис вече няма да бъде мираж. 

Удобство 

Интернет и лаптоп… ами, това е. Всичко, което ви трябва, за да свършите работата си, са точно две неща. Сега сигурно и сами се досещате, че в такъв случай работната обстановка може да претърпи и промени. Защо да не работите от къщата на село или от кафенето до вас? На практика, не сте свързани с едно място и работната ви среда може да се сменя според плановете ви.

Чувство за свобода

Това, че никой не ви „виси” на главата или това, че нямате ясно определен по часове работен ден, както споменахме, осигурява чувство на свобода – сами разпределяте не само работното време, но и другите – лични и домакински задачи, които имате да свършите. Няма нужда да казваме, че когато човек не се чувства притиснат и недоволен от работата, я върши с много по-голямо удоволствие и резултатите накрая са много по-добри.

Работна униформа

Споменахме ли, че можете да изкарате деня по пижама? Ако сте от по-мързеливите хора сутрин и искате да пропуснете частта с гримирането и обличането – давайте! Единствените очи, които ще ви следят са някой и друг домашен любимец, а винаги щом решите да се наконтите повече, може дори да закъснеете малко за работа. 

Следваща страница >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *