Очаровайте гостите си с качамак с пръжки и сирене

Качамак е традиционно за Балканския полуостров ястие, с което векове наред се изхранвало населението.

Той се прави от царевично брашно. Щом се появила царевицата през ХVІІІ в. по нашите земи, качамакът станал заместител на хляба. Семействата пазели пшеничното си брашно за бели погачи по празниците, а в делниците се хранели основно с качамак.

В Северна България още го наричат мамалига – това е румънското му название.

В националната ни кухня и до днес е на особена почит, защото с него са оцелявали поколения българи.

Вкусна и питателна храна, която може да бъде солена – със свински запръжки и сирене, а също и сладка – обилно полята с маджун (сироп от захарно цвекло или от захарна тръстика, който в миналото си варели във всеки дом).

Качамакът може да се сервира топъл или студен. Освен че много засища, друго предимство е, че приготвянето му не отнема дълго време. Неговата технология е проста и лесна за изпълнение.

Днес качамакът е „запазена марка” и важен специалитет в българските ресторанти и механи, които уважават народната традиция.

Можете лесно да го приготвите и във вашата кухня. Поднасяйки го на децата си, кажете им с гордост, че той е част от българските ни корени!

Необходими продукти:

► 2 литра вода

► ½ кг царевично брашно

► 150 – 200 гр сирене

► 1 пакетче чисто масло (125 гр) или 100 гр свинска мас

► 1 с. л. сол

► 1 ч. л. червен пипер

Начин на приготвяне:

■ Напълнете 2 л вода в дълбока тенджера и я сложете на котлона. Пуснете в нея 1 равна супена лъжица сол.

■ Когато водата заври, намалете котлона, понеже качамакът обича тихия огън. Започнете да сипвате царевичното брашно във водата, като същевременно разбърквате с точилка.

■ Продължавайте да бъркате с точилката, докато сместа стане напълно гладка. Брашното трябва да поеме всичката вода и да образува патлаци (мехури) в тенджерата.

■ Щом кашата се сгъсти, снемете тенджерата от котлона. Изсипете съдържанието й в тава.

■ Разтопете маслото в метална купа и прибавете към него червения пипер. Внимавайте да не го прегорите, защото ястието ще стане горчиво.

■ Полейте с разтопеното масло качамака в тавата и го поръсете с натрошеното сирене.

Да ви е сладко!

За да се усъвършенствате в правенето на качамак, пробвайте и рецепта с маджун. Процедурата е същата. Само че вместо с масло и червен пипер ястието се залива с този сладък сироп, който в отделните краища на България наричат по различен начин – маджун, агда, петмез, камъш. Така пък ще зарадвате семейството си с един вкусен десерт.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *