СВОБОДНО ВРЕМЕ

Наслука! Отбелязваме Международния ден на риболова

На 27 юни светът отбелязва Международния ден на риболова. Празникът се чества от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова.

Тази дейност е от зората на човешкото развитие. Риболовът присъства неизменно във всички култури на нашата цивилизация. Русалки, златни рибки, морски нимфи постоянно се заплитат в рибарските мрежи и са вечни пленителни образи от митологията и фолклора на различните народи.

Риболовът се разделя на два големи клона – промишлен и спортен. Промишленият е в основата на рибната индустрия – сектор, с който са заети милиони хора.

Спортният и любителски риболов е за удоволствие и разтоварване, за развлечение и радост на душата. Той се осъществява с въдица, а хванатата риба е предназначена само за битови нужди или след улавянето се връща веднага във водата – жива и невредима. Призивът „Хвани и пусни” („Catch and release”) се наложи като тенденция в спортния риболов – благородна мисия за опазване на рибния ресурс във водната шир.

Спортният риболов бива подводен (с харпун и водолазна екипировка) и обикновен – морски, речен и в спокойни води (езера и язовири).

Съществува и риболов на лед, както и подледен. Тези му разновидности са особено разпространени в Русия, а също и в Скандинавските страни.

Ако в миналото риболовът е бил предимно средство за прехрана и запазена мъжка територия, то днес той е хоби и увлечение на много жени.

Запалените риболовци пазят свои тайни, тънкости и правила, разполагат с цяла терминология, с която общуват помежду си. Съберат ли се, попадат в техен вълшебен свят, в който непосветените се чувстват излишни.

Оборудването с такъмите – комплекта от риболовни принадлежности, не е нещо лесно. Риболовен прът, телескопи, спининг, фидер, макара, плувка, тежест, звънче, корда, кука, повод, вирбел, блесна – това са все важни атрибути в ежедневието на риболовеца, за които останалата част от човечеството си няма никаква представа и е в неведение…

Всеки рибар познава видовете риби, подходящите примамки и захранки. Знае кога е размножителният период на всеки вид, понеже тогава е забранен уловът на съответната риба. С времето натрупва все повече знания за биологичното разнообразие във водните басейни – неща, които си остават неразбираема загадка за обикновените простосмъртни…

Риболовецът живее с омаята на водните дълбини, която го привлича неимоверно. Страст, удоволствие, приключение, цяло изкуство и сладка слабост, риболовът се превръща в житейски приоритет за тези, които веднъж се запалят по него.

Любителският риболов е дял от спортния туризъм – една сфера с огромен потенциал, която доста живна и процъфтя в страната през последните десетилетия. Българската федерация по спортен риболов има немалка заслуга всичко това да се случи.

За Международния ден на риболова и тази година са организирани множество мероприятия и състезания по язовири, езера, реки и по Черноморието. Помислено е и за най-младите, които тепърва ще бъдат въвлечени в стихията на риболова. Той е природосъобразен начин на живот и гаранция за здраве.

Честит празник, риболовци! Наслука!

По статията работи: Гана Василева

One thought on “Наслука! Отбелязваме Международния ден на риболова

  • Тази дейност е от зората на човешкото развитие. Риболовът присъства неизменно във всички култури на нашата цивилизация? thanks

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *