СЕМЕЙСТВО

Изпитани съвети: как да накараме детето да чете книги

Как да накараме детето да чете книги? Това е въпрос, който всеки грижовен родител си задава.

Често се сблъскваме с незаинтересоваността на децата към книгите. За да запалите интереса на детето към четенето и да изместите фокуса му от компютър, таблет или телефон е добре да се придържате към тези простички правила.

  • Четенето е удоволствие, а не задължение или наказание.

Ако детето ви не е прочело 10 страници, не му забранявайте да играе.  Ако прилагате този метод, единственото, което ще постигнете, е да намрази книгите.

  • Започнете да му четете приказки още в ранна детска възраст.

Покажете на детето ви, че чрез литература ще открие още много нови и различни светове. Това увеличава шансовете да привлечете вниманието му към книгите. 

  • Личният пример.

Ако вие отделяте поне 20-30 минути дневно за любимото си четиво, виждайки ви, че четете, у детето се създава усещане за потребност от четенето.

  • Посещавайте библиотеката.

Да! Библиотеките все още съществуват. Добре е да водите детето си веднъж седмично или поне месечно там, за да види отблизо света на книгите. Научете децата как се търсят книги в библиотека, какво е читалня. Оставете го само̀ да избере какво да прочете. Не е голяма тайна, че децата не обичат да четат стари книги. Искат красиви, лъскави, примамливи с илюстрации. Не критикувайте избора му, дори това да е комикс или историята за създаването на любимата му компютърна игра.

  • Домашната библиотека.

Поддържайте домашна библиотека с разнообразна литература. Нека малкият човек вижда как купувате нови книги, как ги четете, как се грижите за тях и как са неизменна част от вашия дом и живот. Поставяйте подходящи за възрастта му книги на по-достъпни места, на нивото на очите му, за да може да ги достига и разглежда. Подсигурете специално място за четене във вашия дом.


  • Обсъждайте прочетените книги, а защо да не измисляте и игри свързани с тях.

Създавайте дискусии, обсъждайте сюжети и герои, направете си истински миниатюрен литературен клуб у дома.

  • Технологиите са ваши приятели.

Запознайте детето с аудио книгите. Може да си позволите дори да му закупите електронен четец, с който още повече да улесните книжното му ежедневие.

Е, това са нашите съвети как да накарате детето да чете книги. Пожелаваме ви успех с тази така важна мисия!

По статията работи: Мартина Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *