Как да помагате на детето си да учи успешно?

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Мечтае то да порасне и да се реализира професионално, да има успехи в живота. Доколко ще стане това, до голяма степен зависи как изпълняваме своя родителски дълг през годините, дали се грижим не само отрочето ни да бъде нахранено и облечено, но и за неговия духовен свят.

Много родители в натоварения си график не съумяват да вместят помощта към детето за ученето. Разчитат изцяло на училището и учителите, предпочитат да плащат за частни уроци. Груба грешка! Училището е мястото, където знанията се преподават, но те се научават и затвърждават вкъщи. И това вече е задължение на родителите. Не очаквайте някой друг да свърши вашата работа. И най-добрият учител не може да замести семейството във възпитанието и обучението на децата ни.

Има няколко важни стъпки, които трябва да извървим заедно с нашето дете, за да се научи да учи успешно. И те се постигат с постоянство, и с отговорно отношение през годините. Това е въпрос на правилна стратегия.

Не си мислете, че във високопарните приказки за възможностите на съвременните методи в образованието има нещо вярно. Да, компютризацията до голяма степен улеснява ученето и придобиването на нова информация, но всички ала-бала дрънканици, че детето ви ще получава знания в училище, докато се забавлява, са пълна заблуда. Учението е труд! То не е купон, нито шоу програма. И вашата роля като родител на първо място е да научите детето си да обича да се труди и да полага усилия, за да усвоява знание!

Изградете у детето любов към четенето и книгите

Ако искате детето ви да израсне като духовно същество, да стане един ден добър лекар, юрист или компютърен инженер, журналист, артист и т. н., да има достойна професия, това е първото нещо, което трябва да направите, още преди да е тръгнало на училище. Говорете му за необятния свят на знанието, купувайте му книжки и му ги четете с вдъхновение вечер, казвайте му, че когато порасне, то също може да напише книга, накарайте го да изпитва чувства на респект и обожание към знанието. Нека в неговия малък детски свят четенето, ученето се превърне в нещо свято.

Всяка вечер учете заедно

Поне първите три години, докато детето е ученик в начален етап, абсолютно всяка вечер трябва да учите уроците заедно. Независимо дали ходи на занималня или на частни уроци, всеки ден отделяйте по 2 – 3 часа, за да се занимавате заедно по учебния материал. Не забравяйте, че повторението е майка на знанието. Давайте му допълнително задачи, правете диктовки, пишете малки съчинения, преразказвайте, решавайте задачи.

Постоянно учете детето си да преразказва

Днес в училище учителите я карат главно на въпроси и отговори. А предаването на информацията със свои думи и чрез свое изложение е необходимост навсякъде в живота. Ако искате детето ви да учи успешно, да може един ден да преработва голям обем информация, първо трябва да се научи да преразказва. Затова нека ви разказва на глас всеки ден. Давайте му кратки текстове и го карайте да ги преразказва писмено. Изисквайте да ви разказва уроците точка по точка.

Когато след години стане студент, ще чете дебели книги и от тях ще пресъздава най-същественото. Това няма как да се случи, ако не сте го научили да възпроизвежда информация. Преразказните техники са от съществена важност.

Създайте му отрано навици да използва компютъра за учене, а не само за игри

Обяснете му, че компютърът е създаден, за да дава информация и се използва за работа. Покажете му как да учи на него, как да намира материали от интернет. Поставяйте му задачи да търси информация по определена тема и да изважда от нея в резюме. Абонирайте го за „Уча се” или за друг образователен сайт. Занимавайте се заедно пред компютъра, за да се научи как да се справя. Нека в съзнанието му той е нещо важно, което служи за интелектуален труд, а не за безцелно сърфиране в социалните мрежи.

Никога не правете вие домашните му работи! Учете го на самостоятелност

Трябва да му давате насоки и да му обяснявате, ако се затруднява, а после да проверите как е изпълнило домашната работа. Но никога, никога не бива да я правите вместо него! Това е най-лошата мечешка услуга за вашето дете. Целта е да го научите на самостоятелно учене.

В прогимназиален етап би следвало детето ви да си учи уроците само и да се обръща за помощ, при условие че нещо не разбира. Трябва да му изградите навиците за учене и за преговор на материала, още докато е в начална степен.

Направете така, че четенето да му стане навик и необходимост, както водата и храната

Купувайте му подходящи произведения, водете го на библиотека. Особено през ваканциите то трябва всеки ден да чете книги. Направете така, че да го прави с желание, а не по омразно задължение. Коментирайте с него прочетеното, никога не отричайте неговото мнение – можете да допълните или да му обясните нещо, но не и да му казвате, че не е разбрало нищо. В никакъв случай!

Дайте му идея да си води читателски дневник – тетрадка, в която да коментира всяка творба, която е прочело. Това е нещо много полезно за интелектуалното развитие на децата.

Помогнете му да учи езици

В съвременния живот всеки трябва да владее поне 2 чужди езика. Език се учи с постоянство и с много търпение. Децата го възприемат много по-лесно и по-бързо от възрастните. Създайте у вас чуждоезикова среда – нека телевизорът да върви на чужди канали, нека детето да гледа всеки ден филмчета на чужд език. Използвайте интернета за чуждоезиковото обучение. Ако вие имате знания, говорете си на чужд език вкъщи – така хем вие ще учите, хем детето ще учи.

Научете го да си прави план със задачите за деня

Създайте у детето си навика да си записва всяка сутрин по точки какво ще прави през деня. Така ще се научи да живее пълноценно – времето му ще бъде запълнено с полезни неща, няма да се скита като муха без глава, има по-малка вероятност да стане жертва на наркотици или на други опасни изкушения. Ще се научи да изпълнява ангажименти, да съчетава времето си за почивка и задължения.

Не пропускайте да му показвате колко го обичате

Детето трябва да ви има пълно доверие и да ви чувства като най-верен приятел. Винаги го уверявайте, че го обичате безкрайно и ще го подкрепяте за всичко, докато сте живи! Казвайте му това, то трябва да го чува, за да има кураж във враждебния свят, да придобие увереност в себе си, да развие мотивация и амбиция. Не бъдете диктатор, а истински приятел! Дайте криле на детето си за живота, който тепърва му предстои!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *