ЗДРАВЕ

Арганово масло – доказани ползи от употребата му

Добре познатото напоследък арганово масло е автентичен природен продукт и става известно на света едва през последните години. Това уникално масло се извлича от бодливото дърво аргания, което расте единствено в Мароко. 

Маслото се извлича по древен и трудоемък начин от семената на арганията и затова е много скъпо. Съществува и арганово олио, предназначено специално за кулинарни цели. Служи за овкусяване на салати, сосове, паста, риба и др. Мароканците дори пържат и пекат с него, но тогава ореховия му аромат се губи до известна степен. Те обичат да хапват и смес от арганово масло, мед и смлени бадеми, която намазват върху филия хляб и я наричат амлу.

В козметиката аргановото масло от векове служи за подхранване на кожата. Тъй като съдържа голямо количество витамин Е, ежедневното му ползване я прави гладка и красива.

Берберите в Мароко знаят за безценните свойства на аргановото масло и без да са чели за научни доказателства. Сравнено с маслата от бадемите, рапицата и маслината, то съдържа много повече ненаситени мастни киселини и антиоксиданти. Затова мароканците лекуват с този природен еликсир болести на сърдечно-съдовата система, Алцхаймер и дори рак.

Ако се приема редовно, макар и в малки количества, аргановото масло оказва още много полезни ефекти върху човешкия организъм:

  • Стимулира храносмилането

При консумиране на арганово масло стомашните сокове се насищат с повече пепсин. Този важен ензим ще ви помогне да усвоите правилно протеините. Така няма да имате стомашни неразположения.

  • Минимализира риска от сърдечни заболявания

Омега-3 мастните киселини в аргановото масло намаляват вероятността от инсулт и сърдечен удар. Така че освен да се храните с по-мазни риби и да хапвате ядки, аргановото олио също ще ви осигури омега-3.

  • Повишава имунитета

Изследванията показват, че количеството гама-токоферол (витамин Е) в аргановото олио е най-много в сравнение с останалите масла. Това вещество е мощен антиоксидант, подобрява защитните сили на организма и притежава противовъзпалителни свойства. Така се намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, артрит и диабет. Учените смятат, че консумирането на арганово масло намалява растежа на туморните образувания.

  • Регулира инсулиновата резистентност

Ако имате стойностите на кръвната ви захар са високи, не е изключено да се стигне до диабет. За тази цел трябва да направите промяна в храненето, като към менюто си добавите и арганово масло. То ще помогне да се понижи инсулиновата резистентност.

  • Подобрява състоянието на кожата

С арганово масло може да хидратирате кожата си и да я предпазите от вредните UV лъчи. Каротеноидите и стеролите в аргана са естествена защита на кожата и я правят да изглежда здрава и красива. Лекият масаж с няколко капки от маслото може да доведе до чудесни резултати.

Ползвайки арганово масло, предназначено специално за козметични цели, трябва да знаете, че то не се използва в кулинарията, докато обратното е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *