ЗДРАВЕ

Спрях всички млечни продукти. Какво се случва с тялото ми?

Свикнали сме да консумираме всякакви млечни продукти – от мляко до сирене и кашкавал, но има хора, които по собствен избор отказат да ги включват в менюто си. Някои го правят по етични подбуди, а други – защото смятат, че така е по-здравословно.

През годините науката е установила множество ползи от приема на млечни продукти. Такива, например, са изграждането на костите и мускулите, благодарение на белтъчините и калция, съдържащи се в тях. За много хора обаче млечните продукти са забранена зона заради лактозата.

Любопитно ново изследване показва, че най-вероятно хората не се нуждаят от чак такова количество млечни продукти на ден, за да бъдат здрави, сравнено с бебетата и подрастващите. Но какво ще се случи, ако окончателно кажем „не“ на този тип храна?

Web MD пише, че млечните продукти биха могли да предизвикат главоболие или да го засилят, ако вече има такова. Ако не сте жертва на стрес и сте намалили кафето, но въпреки това ви боли глава, консумацията на млечен продукт може да е причината за това. Направете си експеримент и ги намалете (или изключете), за да видите дали ситуацията ще се промени.

мляко
Отказът от млечен продукт може да ни повлияе положително

От друга страна, не бива да забравяме, че в този тип продукти се съдържат различни животински хормони, които е възможно да влязат в конфликт с вашите. Това често води до промяна на настроенията, а в някои случаи – дори депресия.

Усещането за подуване на корема е друг негативен ефект, който бихте могли да изпитате при консумация на млечни продукти. Към това число прибавяме газове, запек, диария, затруднено храносмилане и др. Направете консултация с гастроентеролог, който да проведе нужните за това изследвания. Възможно е да имате проблеми с лактозата, например.

Ако решите да откажете млечните продукти, това може да доведе до изчистване на кожата ви, казват специалистите. Установено е, че при някои хора този тип храна може да създаде възпаления на кожата – най-често акне.

One thought on “Спрях всички млечни продукти. Какво се случва с тялото ми?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *