СЕМЕЙСТВО

7 основни принципи на метода „Монтесори“

Нейното име е познато на всички педагози и на повечето хора с по-широка култура – тя се казва Мария Монтесори и макар животът и работата й да преминават през миналия век, нейните възпитателни принципи звучат актуално и до днес. Те могат да ви помогнат много при възпитанието на децата ви, затова решихме да ги припомним.

Детето е учител само на себе си

Да, дори да ви звучи малко необичайно, но това е факт, тъй като малчуганите имат вродени познания, навици и пристрастия. Родителите не изграждат неговия характер, а просто активират и осъществяват контрол, определяйки границите им. Затова не натрапвайте на детето вашите вкусове, а му позволете да избере това, с което му харесва да се занимава и уважавайте избора му.

Личният пример е на първо място

На някои може би това няма да им се хареса, но истината е, че формирането на личността започва още в ранна възраст и се определя от средата, която го заобикаля. Детето с внимание следи случващото се около него и го попива. Неговият организъм е подложен на постоянни промени, при които се редуват сензитивни периоди, през които то е особено възприемчиво към определени дейности. Изследванията на д-р Монтесори доказват, че през всяка една възраст от детските години има специални периоди, през които определени навици могат да бъдат научени много лесно. Затова не спирайте да насърчавате детското любопитство и да помагате на вашето слънчице да изгради и усъвършенства важните умения, които ще му служат цял живот. Не забравяйте, че основните черти от характера се формират до 7–годишна възраст.

Осигурете на детето свобода и му позволете да бъде самостоятелно

Малко по малко детето пораства и нуждата от помощта на възрастните намалява. Ако забележите, че то е готово да се справи само с определени дейност, непременно трябва да го подкрепите в желанието му да бъде самостоятелно. Разбира се, в рамките на допустимото и безопасното за неговото здраве. Всъщност, тайната е в това не да спрете да осъществявате контрол, а просто да го правите дискретно.

деца
Мария Монтесори съветва – не се опитвайте да превърнете детето си в свое копие
Позволете на детето да изучава света с докосване

Още в бебешка възраст децата започват с любопитство да докосват всякакви материи и текстури и се научават да ги различават, защото именно чрез докосване те откриват основните им характеристики. Точно благодарение на този опит ние научаваме първите физични закони и добиваме представа за света, който ни заобикаля. Когато чашата с вода се счупи и течността се разлее по пода, това дава познания в различни насоки  – че невниманието може да доведе до грешки, че водата е в течно състояние и се разлива, че стъклото е крехък материал, който лесно се чупи. Затова оставете детето да изучава предметите и взаимодействията, осигурете му лесен достъп до най-важните за него предмети и то само ще натрупа много от познанията, които са му необходими в живота. Всичко ще става постепенно и естествено.

Уважавайте личното пространство на вашето дете

Когато то се вглъбило в нещо и се занимава усилено с него, не го препирайте. Не се намесвайте и не прекъсвайте потока на мислите му. В момента то ги подрежда и самичко ще избере в кой точно момент да приключи със заниманието. Ако следвате този съвет, ще се учудите с каква лекота и удоволствие вашето мъниче ще се обучава в различни дейности.

Ценностната система на детето се изгражда чрез наблюдения на възрастните

Личният пример е от изключителна важност и затова покажете такова отношение към света и хората в него, каквото искате да има и вашето дете. Помагайте му да ги изучава, играйте с него на игри, които ще го мотивират да бъде човека, в който желаете да се превърне. Включвайте го системно в различни дейности като почистване, подреждане на вещите, грижа за домашния любимец или цветята на балкона. Нека то се чувства голям и отговорен човек.

деца
Стремете се винаги да уважавате личното пространство на своето дете
Не се стремете да превръщате детето в свое копие

Всеки родител има своите очаквания, затова и често пъти допуска грешката да ги натрапва на своето дете. Д-р Монтесори е категорична, че най-правилният подход е да оставим детето само да избере какво е най-добре за него, с какво да се занимава то и само да го подкрепят и да му помагат.

Ето и още няколко полезни съвета от Мария Монтесори, свързани с възпитанието на детето:

  • Не критикувайте постоянно вашето дете, защото така го подтиквате да стане самото то съдник
  • Не се скъпете на похвали, освен, че мотивират, те ще научат детето да оценява, ще му помогнат да развие вяра в собствените сили
  • Забравете за враждебното отношение, така само предизвиквате същото в отговор
  • Бъдете честни с вашето дете и то ще порасне справедлив човек
  • Ако не искате детето да стане плахо и срамежливо, не му се присмивайте
  • Когато средата, в която живее вашето дете, е сигурна, това го учи да вярва
  • Постоянните хокания и назидания насаждат у детето чувство за вина
  • Демонстрирайте снизхождение към детето и така ще го научите на търпение и толерантност
  • Обичайте самите вие – така ще научите и детето да обича

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *