ЗДРАВЕ

Изхвърляте ли лимоновата кора? Ето за какво е полезна тя

Няма някой, който да се съмнява в полезните свойства на лимона. Всеки знае, че този цитрусов плод, освен че има уникален аромат, съдържа голямо количество витамин С, витамин В – комплекс, калций, желязо и др. полезни вещества.

Малко хора обаче употребяват лимоновата кора, като най-често тя служи да ароматизира някоя храна. Всъщност много от лечебните си свойства лимонът дължи точно на своята кора, защото витамините в нея са 5-10 пъти повече, отколкото в сока.

За какво е полезна лимоновата кора?

Поради своите ценни субстанции като витамин С, етерично масло, феландрен, цитронела, ябълчена и мравчена киселина и др., лимоновата кора има многобройни ползи:

  • Оказва стимулиращо действие върху храносмилателния тракт
  • Притежава детоксикиращи свойства и подпомага черния дроб
  • Предпазва от подуване на корема и запек
  • Подпомага процеса на алкализиране на кръвта
  • Действа като антисептик
  • Премахва тъмните петна и излишната мазнина по кожата
  • Оказва антиканцерогенен ефект върху раковите клетки
  • Облекчава ставни болки и възпаления
  • Укрепва имунната система

Как да използваме лимоновата кора?

Много кулинарни рецепти изискват постигане на леко горчив привкус и тогава най-често се използва лимонова кора.

За най-доброто извличане на полезните свойства на лимона, можем да го замразим, след това да настържем кората му или да я блендираме.

За приготвяне на свежа и същевременно полезна лимонада, е добре да блендираме целия плод.

Ако искаме да придадем специфичен аромат на някоя алкохолна напитка, можем да го постигнем с малко рендосана лимонова кора.

Най-популярният начин да се възползваме от полезната кора на лимона е да си направим чай. Той притежава способността да отстранява замърсяванията от организма, има антибактериални свойства и предпазва от настинка.

За приготвянето на лимонов чай са нужни 2 лимона, 1л вода и подсладител – мед или стевия. Чаят се приготвя, като първо стопляме водата с корите от лимоните. Оставяме да ври около 15 мин. Сваляме тенджерата от котлона и прибавяме лимоновия сок.

Чаят се пие горещ или студен, като го подслаждаме по желание. Достатъчни са 2 чаши на ден, за да се повишат защитните сили на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *