Изхвърляте ли лимоновата кора? Ето за какво е полезна тя
Няма някой, който да се съмнява в полезните свойства на лимона. Всеки знае, че този цитрусов плод, освен че има уникален аромат, съдържа голямо количество витамин С, витамин В – комплекс, калций, желязо и др. полезни вещества.
Малко хора обаче употребяват лимоновата кора, като най-често тя служи да ароматизира някоя храна. Всъщност много от лечебните си свойства лимонът дължи точно на своята кора, защото витамините в нея са 5-10 пъти повече, отколкото в сока.
За какво е полезна лимоновата кора?
Поради своите ценни субстанции като витамин С, етерично масло, феландрен, цитронела, ябълчена и мравчена киселина и др., лимоновата кора има многобройни ползи:
- Оказва стимулиращо действие върху храносмилателния тракт
- Притежава детоксикиращи свойства и подпомага черния дроб
- Предпазва от подуване на корема и запек
- Подпомага процеса на алкализиране на кръвта
- Действа като антисептик
- Премахва тъмните петна и излишната мазнина по кожата
- Оказва антиканцерогенен ефект върху раковите клетки
- Облекчава ставни болки и възпаления
- Укрепва имунната система
Как да използваме лимоновата кора?
Много кулинарни рецепти изискват постигане на леко горчив привкус и тогава най-често се използва лимонова кора.
За най-доброто извличане на полезните свойства на лимона, можем да го замразим, след това да настържем кората му или да я блендираме.
За приготвяне на свежа и същевременно полезна лимонада, е добре да блендираме целия плод.
Ако искаме да придадем специфичен аромат на някоя алкохолна напитка, можем да го постигнем с малко рендосана лимонова кора.
Най-популярният начин да се възползваме от полезната кора на лимона е да си направим чай. Той притежава способността да отстранява замърсяванията от организма, има антибактериални свойства и предпазва от настинка.
За приготвянето на лимонов чай са нужни 2 лимона, 1л вода и подсладител – мед или стевия. Чаят се приготвя, като първо стопляме водата с корите от лимоните. Оставяме да ври около 15 мин. Сваляме тенджерата от котлона и прибавяме лимоновия сок.
Чаят се пие горещ или студен, като го подслаждаме по желание. Достатъчни са 2 чаши на ден, за да се повишат защитните сили на организма.