УСПЕШНА

Вечната икона Мерил Стрийп

Мерил Луиз Стрийп (Мерил Стрийп), родена в Съмит, Ню Джърси, на 22 юни 1949 г., е американска актриса, работеща в киното, театъра и телевизията. Считана е за една от най-великите актриси на всички времена, несъмнено любимка на много хора. Актрисата е известна с множество филми, част от които са: „Мама мия“, „Джули и Джулия“, „Дяволът носи Прада“, „Желязната лейди“ и други.

Мерил Стрийп има 21 номинации за Оскар, които са повече от тези на всяка друга актриса в историята на наградите. Също така е осемкратен победител в „Златен глобус“. Тя държи рекорда за най-голям брой победи и с 31 номинации досега е най-номинираният актьор в историята на „Златен глобус“.

Когато е била в началото на кариерата си, Мерил е била наречена прекалено грозна, за да бъде актриса. На кастинга за филма „Кинг Конг“ от 1976 г. италианският режисьор Дино де Лаурентис е казал, че тя била прекалено грозна за главна женска роля. Режисьорът го е казал на сина си, на италиански, без да подозира, че Мерил знае езика.

Мерил Стрийп

През 2012 г. нейният дългогодишен партньор в работата, режисьорът Сидни Полак, провъзгласи Мерил Стрийп за най-талантливата актриса на ХХ век. Кой се смее последен сега?

Мерил дарила всяко пени от заплатата си от филма „Желязната лейди“ на Националния исторически музей на жените, казвайки, че историята на жените трябва да бъде разказана. Тя се занимава с изграждането на музея, тъй като в момента е виртуален. Свързано с това, Стрийп е и говорител на музея, след като главният изпълнителен директор ѝ пише писмо, в което изказва колко и е признателен. Актрисата силно вярва, че ролята на жените в историята заслужава глас и че е изключително важно тя да бъде чута.

Мерил Стрийп

През 2016 г. и в България излезе нейната биография: „Мерил Стрийп (Винаги тя)“. Каквото и да се каже за Мерил Стрийп, ще е малко. Уникална актриса, майка, съпруга. Жена, бореща се за женските права и неправдите. Силна, борбена, вдъхновяваща жена. Жена с главо „Ж“.

„Вечната икона“ споделя една мисъл, която дълго след това остава в съзнанието ни, затова и ние я споделяме с вас: „Искам да живея живота си, докато съм жива. Всичко, което правим и казваме, оставя следа след нас. Просто се отпуснете и се възползвайте от всичко. Добре е да прегърнеш остаряването. Животът е безценен и когато си загубил много хора, си даваш сметка, че всеки ден е дар. Затова ценете днешния ден и живейте всеки миг. И не съжалявайте, че остарявате – това е привилегия, която на мнозина е отказана!“.

Автор: Николая Станкова

One thought on “Вечната икона Мерил Стрийп

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *