КРАСИВА

Хумата: лечителка за изтормозената коса

След безспирното третиране на косата с химия – различни бои, шампоани, гелове и какви ли не други препарати, тя се изморява, изтънява, къса се, започва да опада. Стига се дотам, че всяка сутрин гребенът ни се пълни с цели папери косми. Косата ни наистина има нужда от помощ.

Най-доброто решение е хумата – лечебната кал. Тя е природен продукт, продава се в прахообразно състояние във всички дрогерии и билкови аптеки. Евтина е и е лесна за употреба. Още навремето, когато нямало модерни шампоани и балсами, бабите ни редовно миели косите си с хума, затова имали гъсти и дълги коси. А магнетичната сила на жената винаги е била в косата – тази стара истина никак не е за пренебрегване!

Трябва да знаем, че хумата е няколко вида:

Жълта хума

Тя е идеална за сухата и чуплива коса с цъфтящи краища.

Сиво-зелена и зелена хума

Те са богати на железен оксид. Много са ефикасни за извличането на мазнините от скалпа и от косата.

Бяла и кафява хума

Те притежават прекрасни хидратиращи свойства. Използват се за изтощена, суха и хвърчаща коса. Също така успешно спират косопада.

Сива (синя) хума

Подходяща е при сух и лющещ се скалп. Отстранява пърхота, придава мекота и блясък на сухата коса.

Препоръчва се редуването на всички видове хума. Тя има различен цвят, защото е от различни местонахождения и съдържа различни микроелементи. Основното действие на всички цветове в края на краищата води до еднакъв резултат – лъщяща и здрава, гъста като грива коса! Но все пак отделните цветове хума имат различна сила и акцент, подхранвайки кожата и косата с разнообразни микроелементи. 

Косата се измива предварително и се попива с кърпа. Половин чаена чаша хума се залива с хладка вода и се бърка до образуване на течна каша. Важно е да се знае, че не трябва да се използват метални прибори. Металът уврежда свойствата на хумата! Получената смес се втрива в корените на косата, след което се разнася по цялата дължина. Когато косата е обилно намазана, се слага найлонова шапка и се изчаква 20 – 30 минути. Накрая се изплаква добре с хладка вода. Хубаво е да използваме хума поне 2 пъти седмично.

Лечебната кал оказва комплексно почистващо, противовъзпалително и антисептично действие. Тя освежава, успокоява и тонизира кожата, подхранва корените на косата. Предпазва от нейното окапване, както и от появата на пърхот. Хумата прави чудеса и за оплешивяващите мъже, стига те да са постоянни и упорити и да я използват редовно!

Този 100% натурален продукт се използва от древни времена за лечение на цялото тяло. Именно на такъв принцип лекуват много балнео санаториуми. Ала изтормозената си и изтощена коса ние можем сами да лекуваме в домашни условия, и то само за 3-4 лева – това е обичайната цена за буркан хума. Защо да не си го позволим?

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *