ЗДРАВЕ

Защо проф. Христо Мермерски препоръчва консумацията на шипка?

За да сме здрави и в добра форма, както и да доживеем до дълбока старост, необходимо е да обърнем специално внимание на това какво ядем, съветва проф. д-р Христо Мермерски. Професорът е известен с многобройните си книги, засягащи природосъобразния начин на живот и по-специално храненето. Специално за нашите читатели, той даде няколко много ценни съвета.

Лечебните качества на шипката

Има много лечебни плодове, но шипката е единствена сред всички, която се отличава с такъв огромен набор от полезни вещества. Тя е истински поливитаминен концентрат и затова никой от нас не трябва да пропуска да се възползва от безценните й качества. В нея се съдържат витамините С, Р1, В1, В2, Р, К, А, дъбилни вещества, фитонциди, етерични флавоноиди, захари, лимонена и ябълкова киселина, магнезий, калций, калий, силиций и други.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.

Шипката е богата също на етерични масла, пентозани, белтъчини, глюкоза, фруктоза, скорбяла, захароза и има впечатляващи  антиоксидантни свойства. Тя забавя стареенето на организма, предпазва от инсулт, инфаркт, атеросклерозата, а също и е превенция срещу асцит и отоци.

шипка
Проф. Мермерски горещо препоръчва честата консумация на шипка

Срещу кои болести помага шипката

Плодчетата й са чудесно лекарство за диабетно болните, защото спомагат за намаляване нивата на кръвната захар, подобряват обмяната на веществата, засилват имунната система.

Шипка се препоръчва и при хора със заболявания на бъбреците, жлъчката, стомаха и червата, черния дроб и някои женски болести. Предотвратява дори развитието на ракови клетки.

Лечението с шипка може да бъде осъществено по различни начини. Ароматният шипков чай със сигурност ще ви хареса, още повече, че можете да го пиете когато си пожелаете, защото няма как да ви навреди. Който желае може да приготвя и лечебни настойки, а и дори да използвате плодчетата само за приготвяне на конфитюри и мармалади, пак е чудесна превенция срещу болести. 

Шипковият мармалад е сред най-любимите на много хора. През есента не пропускайте да се разходите сред природата и да си наберете от малките червени плодове. Те ще ви направят по-здрави и по-красиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *