ЗДРАВЕ

Тези три храни разреждат кръвта по-добре от аспирин

Храни, които разреждат кръвта – нека ги обсъдим тук.

Кръвта в организма може да е по-гъста по рождение, но това може да се случи и постепенно във времето. Причините са разнообразни и обусловени от индивидуалните особености и начин на живот при различните хора. По-важното е, че това може да доведе до някои неприятни последствия.  Постоянна сънливост, настъпване на бърза умора при минимални усилия, главоболие, проблеми с паметта – това всъщност са част от най-безобидните прояви на това състояние.

Гъстата кръв затруднява работата на сърцето, защото изпомпването ѝ изисква големи усилия. Освен това често се образуват тромби, които могат да предизвикат инфаркт, инсулт или  белодробна емболия, изходът от които в повечето случаи е летален. Затова е важно да се приемат предписаните от специалист медикаменти за разреждане на кръвта. С начина си на хранене обаче ние допълнително можем да подпомогнем този процес.

Черен шоколад – кой би устоял на това изкушение? Хапвайки си по 2-3 парченца на ден бихте доставили на организма си достатъчно антиоксиданти, които да стимулират дейността на мозъка. Успоредно с това клетките се насищат с кислород, стените на съдовете се отпускат, подобрява се кръвообращението и съответно се намалява кръвното налягане. Нивата на вредния холестерол падат, а с това и рискът от инфаркт и инсулт се редуцира значително.

Рибата, и по-специално треска, сьомга, скумрия и някои други видове с високо съдържание на Омега-3 полезни мастни киселини, трябва да присъства редовно на трапезата. Тя повлиява положително върху кръвното налягане и нивото на холестерол, спомагайки по този начин да се намали риска от инсулт. Протеините, съдържащи се в рибата, както и количествата селен и витамин D, също допринасят за това. Вредните мазнини се редуцират до нива, които отпушват артериите и нормализират сърдечния ритъм. Консумирайте риба поне два пъти седмично, като за предпочитане е тя да е печена.

риба

Боровинки – тези вкусни, малки, сини плодчета, пълни с вълшебство. Антиоксидантите в тях се свързват с окисления лош холестерол в кръвта, подпомагат сърдечната дейност и намаляват кръвното налягане. Мозъчната кора се оросява, функцията му се подобрява и паметта става по-услужлива. Винаги, когато имате възможност, си хапвайте купичка боровинки.

Ако се абстрахираме от силния аромат на суровия чесън, то просто няма негативи от консумацията му, които бихме могли да изтъкнем. В белите скилидки се съдържат цинк, желязо, калций, фосфор, магнезий, калий, витамини А, К, В и С и още много други. С консумацията на чесън се постига редуциране на стойностите на кръвното налягане и се стимулира сърдечното здраве. 

чесън

Целината също е чудодеен зеленчук. Можете да си похапвате салата от настъргана глава целина или да прибавите нарязани листа към гарнитурата си – и в двата случая ще имате само полза. Подобряване работата на сърдечно-съдовата система, регулиране на кръвното налягане и холестерола, доставяне на ценни минерали и витамини са само част от ползите за организма.

Тези храни успешно разреждат кръвта. Имайте ги предвид!

И не на последно място – водата! Пийте редовно вода, поне два литра на ден. Така ще поддържате гъстотата на кръвта в нужните норми и ще водите нормален и щастлив живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *