Как правилно да пием вода, за да бъде тя наше лекарство?

Много хора почти не се сещат да пият вода през деня. Чаша чай, няколко кафета, сок или две бири с колегите след работа – такъв е приемът на течности за голяма част от възрастните. Лошата новина е, че този тип течности по никакъв начин не заместват приема на вода. Дори напротив – те допълнително дехидратират организма и няма никакви здравословни ползи за организма от тях. 

Не е случаен факта, че ако лишим тялото си от ценната течност за седмица, настъпват необратими промени в органите и летален изход. Просто, защото това сме ние – от 50 до 86% вода, в зависимост от възрастта. Правилния прием на вода в достатъчни количества ще държи организма ни енергизиран, витален и свеж.

Приблизителното количество, нужно на всеки отделен човек, се определя от неговото тегло, умножено по 3. Това означава, че за 90 килограмов мъж например дневната норма е 2,7 л. вода. Тя трябва да се приема на малки, но редовни порции, като 2/3 от количеството трябва да се изпие до 14-15 часа. Когато станете сутрин, първо изпийте 200 мл. топла вода с няколко капки лимон. Подгответе тоалета си и си пригответе закуска. Приетата вода вече е задействала метаболизма на тялото и то е готово да усвои храната пълноценно. След като се нахраните, изпийте още една чаша топла вода. Чудесно начало на деня! Сега просто трябва да си напомняте на всеки половин час да изпивате чаша вода.

В началото ще ви бъде трудно. Ще ви се ходи често до тоалетната и сигурно ще изпитате досада. Това скоро ще се регулира, защото организма ви ще се настрои към редовно подаваните количества и ще започне да ги усвоява по правилния начин. В следобедните часове разредете приема на около час. Старайте се да се придържате към количествата, нужни за вашето тегло. Ако се натоварвате  с физически упражнения, естествено е да имате нужда от повече вода, за да компенсирате изхвърлената от тялото ви течност (пот). Добър навик е да свикнете да приемате водата леко топла, а не студена през целия ден. Така тя има много по-добър ефект върху разграждането на мазнините и вредните натрупвания, като спомага за тяхното отделяне.

Ако сте на диета, няма по-добър начин да помогнете на тялото си да се бори с излишните килограми от приема на достатъчно топла вода. Дейността на бъбреците се активира, те преработват и отделят голямо количество токсини, организма се пречиства и работи с лекота. Освен това правилната хидратация поддържа кожата свежа и еластична, храносмилателната система работи ефективно, холестеролът и кръвното ви налягане са в норма. Използвайте предимно чешмяна вода, която съдържа голямо количество соли и минерали. Те подпомагат мозъчната дейност и подобряват координацията. Клетките се зареждат с кислород и чувството за глад намалява значително.

Умереност във всичко е важно мото, към което е добре да се придържате. Не прекалявайте и с приема на вода, за да не постигнете точно обратния ефект – замайване, гадене и главоболие.

2 thoughts on “Как правилно да пием вода, за да бъде тя наше лекарство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *