ЗДРАВЕ

Невролог съветва: Не пийте кафе преди 9 сутринта

Повечето хора започват деня си с чаша горещо кафе, което ги събужда след нощния сън и ги зарежда с енергия. Неврологът от Университета по здравни науки д-р Стивън Милър обаче смята, че в никакъв случай не бива да консумираме кафе преди 9 сутринта.

Но защо това е така?

Д-р Милър обяснява, че според науката между 8 и 9 сутринта нивото на кортизол в кръвта е много високо. Както знаем, кортизолът е хормон на стреса, стимулиращ работата на организма при фаза събуждане. Д-р Стивън Милър препоръчва да пием сутрешното си кафе най-рано 90 минути след събуждането ни.

Причината се крие в това, че той съветва да се будим от сън към 8 часа сутринта. Лекарят обяснява, че тялото може тогава по-лесно да обработва стимулиращия кофеин, и подчертава друг факт, който малко хора знаят, че този, който вкарва кафе в тялото, докато естественият хормон кортизол все още работи, може да развие резистентност към кофеина. Кафето намалява производството на кортизол и снижава енергията. В резултат на това тялото не работи правилно, така че изисква още кофеин. Ако станете рано сутрин преди 8 часа, нивото на кортизол се повишава по-рано. Ако станем по-късно, нивото на кортизол се увеличава по-късно.

Това е важният съвет на д-р Стивън Милър, като си струва да помислим дали да не го вземем предвид. А вашето мнение какво е?

По-здравословно ли е кафето от чая? Прочетете ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *