ЗДРАВЕ

Признаците, че вашият черен дроб крещи за помощ

Нашият черен дроб е сред най-важните човешки органи. Той е разположен в горната част на стомаха и е отговорен за елиминирането на вредните токсини.

Много фактори могат да окажат негативно влияние върху черния дроб и да затруднят работата му – нездравословното хранене, различни медикаменти, прекаляване с  алкохол и др. Тогава може да се стигне до заболяване като цироза, хепатит, алкохолно чернодробно заболяване и др.

Всички чернодробни заболявания в ранното си развитие показват сходни симптоми. Важно е да ги знаете и след като ги идентифицирате, да вземете мерки.

Задържане на течности

Когато черният дроб се задръсти, в тялото се натрупват течности. Вода се задържа на различни места. Най-често се подуват краката, глезените и очите, но също и области по бедрата, ръцете и корема.

В случай, че до седмица отоците се задържат, добре е да се консултирате с лекар заради опасност от чернодробна цироза.

Постоянна умора и отпадналост

Честата и дори постоянна умора, която изпитвате, въпреки че се наспивате, може да е признак за претоварен черен дроб. Появяват се токсини в кръвта, като така се затруднява кръвообращението към сърцето, мозъка и мускулите. Съпротивителните сили на организма намаляват, енергията се изчерпва бързо и това води до отпадналост и умора.

Липса на апетит

Една от функциите на черния дроб е производството на жлъчен сок, който да разгражда храната. Когато той работи неправилно, количеството на сока е занижено, което е причина да се наруши метаболитната функция и обмяната на веществата.

Стомашни проблеми

Ако производството на жлъчен сок от черния дроб е затруднено, това води до храносмилателни проблеми като диария, запек и др. Може да се получи и синдром на разстроен стомах или раздразнен стомах. 

В случай, че често ви се гади и имате позиви за повръщане, това е знак за токсично отравяне и трябва веднага да се потърси лекарска помощ.

Добре е да приемате храни с много антиоксиданти, както и печена тиква и ябълки.

При редовно изхождане – 1-2 пъти дневно – черният дроб успява да се отърве от токсини, холестерол и тежки метали в организма. При редовен застой на жлъчката обаче, в жлъчния мехур могат да се образуват камъни и се увеличават рисковете от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

Нужно е да се храните по-често, но по малко, както и да добавяте по 1 ч.л. растително масло при всяко хранене.

Промяна в цвета на урината

Урината може да промени своя цвят дори ако сте добре хидратирани. Ако забележите, че тя има тъмен цвят, това значи, че черният дроб не може да премахне билирубина в кръвта, генериран от бъбреците. Друга причина може да бъде употребата на антибиотици.

Промяна в цвета на изпражненията

Нормалният цвят на изпражненията при правилна работа на черния дроб е кафяв, получен от жлъчния сок. Бледо жълт, глинен или сив цвят е знак за проблем при черния дроб, а ако има кръв в изпражненията, посещението при лекар е задължително.

Риск от жълтеница

Претоварването на черния дроб затруднява филтрацията на билирубините от кръвта, а това може да ви разболее от жълтеница. Тогава се забелязва пожълтяване на очите, езика, кожата и върха на пръстите.

Раздразнена кожа

Често токсините се мъчат да преминат през кожата – най-големият човешки орган. Като признак за това са засилената чувствителност на кожата, акнето, сърбежът и появата на чести дерматити.

Няма да помогнат нито антибиотиците, нито стероидните препарати, които могат само да влошат интоксикацията. Най-добре е да лекувате задръстения черен дроб, който е истинският проблем.

Откриете ли два или няколко от тези симптоми, непременно трябва да се потърси лекар. Поддържането на черния дроб трябва да бъде приоритет, защото от него зависи здравето на целия организъм.

Статистиките сочат, че всяка година се увеличава броят на хората със заболявания на черния дроб. Затова лекарите съветват да се полагат ежедневни грижи за него и да се прилага периодично детоксикиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *