ЗДРАВЕ

Хомеопатия за гърло – кога и как помага?

Хомеопатия за гърло – как и кога може да ни помогне? Струва си да обсъдим по-подробно този въпрос в следващите редове.

Първи сигнал за настъпващо простудно заболяване обикновено получаваме от гърлото. Понякога може да усещаме сухота или дразнене в него, а друг път болката да бъде по-остра.

Невинаги обаче възпаленото гърло е като резултат само на обикновена настинка, а и симптом за стрептококова инфекция и да доведе до сериозни усложнения.

Болки в гърлото – причинители и симптоми

Болката в гърлото не е заболяване, а знак за възпалителен процес. Сред основните причини за него могат да бъдат:

Различни вируси

Аденовируси, грипни, риновируси и др. често могат да атакуват дихателните пътища. Тогава именно се появяват и симптоми като болезнено преглъщане, болка в гърлото и в областта на сливиците, пресипнал глас. Възпалените са видимо подути и зачервени. Може да са с налепи, а в областта на шията да има също болка и подутини.

Бактериална инфекция

Респираторната инфекция, признак на възпален фаринкс или сливици, в по-голяма част от случаите се причинява от стрептококи. Те са различни видове, като отговорни за инфекциите на гърлото са най-вече Streptococcus pyogenes, от група А. Те се предават чрез слюнка в аерозолите или при кихане и кашляне на болен човек. Това става или чрез директно вдишване, или при докосване на повърхности, където са се утаили капчиците. Инкубационният период обикновено продължава 2-5 дни или средно 3 дни, докато се развият симптоми.

За кои заболявания е симптом възпаленото гърло

Освен вирусните и бактериалните инфекции, има и други случаи, при които болката в гърлото може да е сред основните симптоми.

Възпаление на ларинкса

Ролята на ларинкса е да поддържа гласните струни. Ако са възпалени, настъпва тяхното подуване и раздразване, което да доведе до слаб или дрезгав глас, както и да се загуби напълно. Заедно с болката в гърлото нерядко се появява и суха кашлица.

Ларингит се получава от прекалено говорене на висок глас, викането, при вдишване на дим и химикали.

Ангина

Перитонзиларният абсцес или ангината е често срещана инфекция, причинена от бета-хемолитични стрептококи. Наред с високата температура, характерен симптом е и силната болка в гърлото, над ухото, както и болезненото преглъщане на слюнка.

Мононуклеоза

Освен увеличените лимфни възли и не особено честото уголемяване на далака, симптоми на инфекциозната мононуклеоза е и зачервеното и болезнено гърло. Тя се причинява от вируса на Епщайн-Бар и от нея страдат предимно млади хора.

Някои от причините за възпалено гърло могат да са такива, че симптомите да отшумят по-бързо, но при други състояния се изисква по-сериозно лечение, включително чрез прилагане и на хомеопатия за гърло.

Антибиотично лечение може да се прилага при бактериална инфекция, докато вирусното заболяване може успешно да се повлияе и чрез хомеопатични медикаменти.

хомеопатия за гърло
Как може да ни бъде полезна хомеопатия за гърло?

При какви симптоми помага хомеопатия за гърло

Въпреки че симптомите при инфекция, причиняваща болки в гърлото, си приличат, лекарят хомеопат ще прецени какво лечение да назначи, дори да имате само един от тях.

За по-бързото облекчаване на отделните симптоми и за лечение на гърлото хомеопатичните препарати помагат с противовъзпалителните и обезболяващи свойства на съставките си.

Прилагането на хомеопатия за гърло може да подейства по различен начин в зависимост от симптоматиката и стадия на конкретното заболяване.

Полезните ефекти на хомеопатичните препарати се изразяват в следното:

При ангина

С подходящ хомеопатичен медикамент може да се облекчи болката, да се намали възпалението и отока на сливиците и усещането за пулсиране. Положително е действието не само в начален стадий, но и при тежки гнойни тонзилити, когато лимфните възли са зачервени и подути, а болката се разпространява и към ухото. В много от случаите е влошено и общото състояние – висока температура, силно обложен език, суха кашлица нощем, а денем – с гнойни храчки.

При фарингит

Прилагането на хомеопатия за гърло, когато става въпрос за фарингит, е добре проучено и дава добри резултати. Основната индикация за употреба на хомеопатични средства е внезапната поява на зачервяване и силна болка в гърлото. Често придружаващите симптоми са трудното преглъщане и усещането за сухота, както и повишена температура и суха кашлица.

Понякога могат да се установят и язви по фаринкса, лигавицата му да е подута и да има синкавочервен вид. Други оплаквания са уголемени лимфни възли, увеличено слюноотделяне и нужда от постоянно преглъщане.

При ларингит

Сухотата и паренето в лигавицата, усещането за свиване на ларинкса или за запушването му и други симптоми, характерни за ларингита, могат лесно да се облекчат и преодолеят с хомеопатия за гърло. Ларингитът често предизвиква и кашлица поради сухото гърло или алергичен фактор.

С подходящ препарат болката може да бъде намалена, да се премахне инфекциозното огнище и отока на лигавицата.

Чрез хомеопатия за гърло, избрана правилно според симптомите и индивидуалното състояние, се постига леко действие и добра толерантност, без странични ефекти. Независимо дали се отнася за лека настинка, или за по-сериозно състояние, дискомфортната болка в гърлото и всички придружаващи я симптоми могат да бъдат ефективно премахнати след професионалната намеса на специалист хомеопат.

Прочетете още:

Хомеопатия при задна хрема

Защо да използваме хомеопатия при повръщане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *