УСПЕШНА

Маги Маркова от SBA Bulgaria: Бизнесът и личният живот не се разделят

 Маги Маркова е български предприемач, управител и съдружник в SBA Bulgaria – една от по-големите спедиторски компании у нас.

С почти 30 години опит в сферата на спедиторските услуги, Маги е ключова фигура на пазара в България и на Балканите. 

В следващите редове се отправяме към света на спедиторския бизнес, за да научим повече за същността му, за предизвикателствата и трудностите пред една дама в света на логистиката.

Маги, разкажи ни как намери твоя път за реализация? Как и кога разбра, че спедицията е твоята “сцена на работа”? 

Обичам звездите и небето, а космонавт не става от мен! Пренасочих стремежите си към самолетите. През 1994 г. в Балкан – Българският национален превозвач, обявиха конкурс за позиция в нов отдел – Товарни превози. Не знаех какво е карго, разпитвах хората около мен. Никой не знаеше какво се крие зад тази дума. Сега звучи смешно, нали?! Да работя в авиокомпания Балкан беше сбъдната мечта. Така попаднах в „кухнята“  на авиацията. Самолетът е огромна и сложна машина, но пъти по-впечатляваща е организацията по подготовката на един полет. Моята кариера започна от отдел, решаващ проблемни ситуации – рекламации. Всеки загубен и намерен в последствие кашон, всеки доволен клиент или колега по света, ме вдъхновяваше, мотивираше, амбицираше да добавям нови знания и умения. Така пътят ми в логистичният бранш вече 28 години продължава в непрекъснато учене. Надграждам се всекидневно на все същото поле, но от различни позиции.

Сподели ни повече за старта в SBA. Какви предизвикателства стояха пред теб? 

Когато стартирах бизнеса си, нямах никаква представа какво означава да го управляваш. Вярвах, че единствената формула е да работиш всеотдайно, за да са доволни клиентите. Ако тогава знаех каква отговорност е да имаш бизнес, не съм сигурна дали щях да се втурна в това приключение. Предизвикателства са много и все още дебнат отвсякъде. В началото бяха: „Трябва ли да си тръгвам, след като приключи работното време?; Къде да намеря нови идеални клиенти?; Как да ги задържа? Каква маркетинг стратегия да имам?“. Моят добър шанс е, че имам съдружник, който пое мениджмънта и маркетинга при старта и ми остави оперативната работа, докато „узрея“ за управител. 

Трудно ли е налагането на нова фирма на пазара в България и Европа?

Това е бавен процес, изискващ много последователност и търпение. Не е лесно да станеш търсена и разпознаваема марка. Това е привилегия на големите фирми. Има клиенти, чиито бизнес съпреживях от идеята до реализацията му на световни пазари. Познавам продуктите им и производството им детайлно, което ми помага да бъда по-ефективна за клиентите си. В колегите ми, смея да кажа, имат същият подход и това е моето удовлетворение като мениджър и управител на компанията за България. 

Маги Маркова
Маги Маркова

Какво е да си лидер на екип в разрастваща се компания? Какви трудности се появяват пред теб?

Водила съм големи екипи, но съм ги получавала „на готово“. Знам, че екипът на SBA е най-голямата инвестиция  и най-голямото богатство. Трудно е да намериш човек, който има страстта да работи. Един хубав ден го намираш! Следва бавното сработване на хората, което отнема време, енергия, търпение, но крайният резултат си заслужава. Моето желание е хората, които работят в SBA Bulgaria да са горди, че са част от екипа и в края на деня да си тръгват удовлетворени и оценени. 

Какъв съвет би дала на хората, които са се насочили към този бранш? 

Да си спедитор е начин на мислене. Решаването на проблемни ситуации трябва да е страст. Комбинативният ум и боравенето с много и различна информация е сред  основните умения. Най-важното е да го усетят като свое призвание и това ще бъде определящо за личния им успех.

Коя е Маги, когато е далеч от работното място?

Амииии никога не съм далеч😊. Дори и на другия край на света, надничам в пощата, контактувам с клиенти, помагам на колегите. Собствен бизнес и личен живот не се могат да се разделят, могат единствено да се синхронизират.

Как изглежда успехът в твоите очи? 

Да се събуждаш с удовлетворение и нетърпение. Да се хвърлиш в деня със страст. Да го завършиш с благодаря.

Какво е най-важното в ръководенето на бизнес и какви качества трябва да притежава един предприемач, за да бъде успешен?

Да търсиш, да учиш всеки ден. Да приемаш новото и да не се съпротивляваш на промените. Да уважаваш другите, но и себе си.

Какви са бъдещите ти планове, цели и мечти, свързани с компанията? Какво ново предстои за SBA?

Тази година (2022) беше година за инвестиции – екип, програма за лоялност на служителите, техника и специализиран софтуер. Следващата година ще бъде посветена на затвърждаване на инвестициите. В по-дългосрочен план фирмата трябва да достигне екип от 10 много добре сработени човека, а „марката“ SBA да бъде още по-добре разпознаваема на пазара. Искам хората да мечтаят да работят в и за SBA Bulgaria. Така както за мен беше важно да започна работа в Балкан преди 28 години… 

Работата в сферата на спедиторските услуги е динамична и се променя всяка минута. Каква е формулата за добра работна организация?

Комуникация и осведоменост, но не само вътре в офиса, а с колеги от други спедиции. Да! Колеги от други спедиции, не конкуренти. Аз приемам другите фирми, занимаващи се със спедиция  като партньори, с които развиваме бранша на по-добро ниво. 

Автор: Ивета Радева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *