ЗДРАВЕ

Хомеопатия: опасна ли е по някакъв начин за нас?

Хомеопатия е метод за лечение на заболяване, който се състои в използването на малки дози от лекарства, които в големи дози причиняват симптоми на това заболяване при здрав човек. Хомеопатичните лекарства са изключително разредени за тази цел. Този метод на лечение често е подлаган под съмнение, но много хора твърдят, че им помага.

Хората, които са почитатели на хомеопатията имат хиляди истории за чудодейните ѝ свойства и как тя е спасила техни познати или тях самите от хронично заболяване (като тази тук). Разбира се, има и такива, които не вярват на това, тъй като трябва да се види с очи, освен да се чуе.

Хомеопатичните лекарства като цяло са безопасни и рискът от сериозен нежелан страничен ефект е малък. Те съдържат пресни растения или части от растения, вещества от минерален произход или животни, части от животни или техни секрети – но в силно разредена форма. Някои хомеопатични лекарства може да съдържат вещества, които не са безопасни или да пречат на действието на други лекарства. Когато се използва правилно, хомеопатията може да бъде ефективно лечение за заболявания. 

Хомеопатията може да лекува освен възрастни, бебета и малки деца, бременни жени, и тежко болни хора. Много остри и хронични заболявания на бебета и деца могат да бъдат внимателно лекувани с хомеопатия, но не трябва да се използва като единствена терапия за сериозни заболявания. Задължително преди да въведете и този метод на лечение е препоръчително да се консултирате с лекар. 

Лечение с хомеопатия

Винаги първоначалното лечение има т.нар. анамнеза с продължителност час и половина, дори повече. Хомеопатът работи като избира правилното хомеопатично лекарство, търсят се физически и психически симптоми. Научно е доказано, че всяка болест променя цялостното състояние на индивида. 

хомеопатия
Трябва ли да сме притеснени при използване на хомеопатия?

Хомеопатични симптоми

Хомеопатичните симптоми са нещо по-различно от познатите ни симптоми. Към хомеопатията се причисляват също и емоционалните, и умствените промени. Използват се определени методи за определяне на симптомите, тъй като един и същ симптом може да показва различни лекарства. Кашлицата, например, може да е суха или влажна, да се влошава или подобрява в легнало положение, в зависимост от това хомеопатът ще даде различно активно вещество на хомеопатията. 

Хомеопатичните лекарства за леки състояния като кашлица, главоболие и т.н. са считани за безопасни и могат да бъдат приемани без рецепта. Тези лечения могат да се комбинират с други лекарства без рецепта. Единствените рискове, свързани с хомеопатията, биха били от страна на предписващия лекар, отколкото от самото лекарство. Съобщенията за вреда от хомеопатичните лекарства обикновено се дължат на билкови препарати, които погрешно са разпознати като хомеопатични. Може да избегнете подобно объркване, като четете етикетите и проучвате вида на продуктите, които купувате. Трябва да различавате законните хомеопатични лекарства, като най-лесно проверите дали продуктът има хомеопатична фармакопея. Лекарствата трябва да бъдат произведени от хомеопатични фармацевтични компании и да пише на етикета, че клиничната му полезност е тествана. 

Ефект и влошаване при хомеопатия

В най-добрия случай симптомите биха се подобрили бързо след прием на хомеопатично лекарство. Трябва да се облекчат емоционалните и психически симптоми. Може да приемате лекарството отново само когато положителният ефект изчезне или вашият хомеопат ви е препоръчал. Лекарството не бива да се приема повече, ако няма подобрение три до пет дни. В такъв случай трябва да опитате друго хомеопатично лекарство, тъй като може да са ви предписали грешно или да преминете към различен метод на лечение. Задължително се консултирайте с вашия хомеопат.

Единствените странични ефекти, които могат да се появят при хомеопатията е временното увеличаване на симптомите, още известно като „хомеопатично първоначално влошаване“. В острите хронични заболявания моментът, в който симптомите се влошат може да отнеме повече време, дори повече от час. Трябва да се спазват няколко правила по време на хомеопатично лечение:

  1. Препоръчително е хомеопатичните лекарства да се приемат вечер, преди лягане
  2. Не трябва да ядете половин час след приема на лекарства
  3. По време на лечението, хомеопати препоръчват избягване на мента, кафе, камфор.
  4. Някои хора приемат едновременно с хомеопатичните лекарства и соли на Шуслер или други хомеопатични лекарства, но преди това задължително трябва да го обсъдите с вашия хомеопат.

Безопасна ли е хомеопатията? 

Хомеопатията често се описва като щадящ лечебен метод и затова е предпочитана от много хора. Често хомеопатичните лечения се предписват от натуропати. Има риск да не се разпознае сериозно заболяване. В такъв случай пациентът може да получи необходимата медицинска терапия твърде късно. Има вероятност заболяването да се влоши и да бъде фатално. Много  е важно хомеопатията да не се използва като единствена терапия за сериозни или животозастрашаващи заболяване. Тя може да бъде полезно допълнение към медицинско лечение, дори в случай на сериозни заболявания. 

Ако сте решили да използвате хомеопатия при хрема, хомеопатия при кашлица или хомеопатия за гърло, например, свободни сте да опитате. Но за по-сериозни състояния, консултирайте се с медицинско лице.

Автор: Деница Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *