Красота

6 съвета как да се грижим за кожата си през зимата

Добре хидратираната кожа е здрава и добре изглеждаща и през студените зимни месеци. Но при ниска влажност на въздуха, кожата по-трудно задържа по естествен път така необходимата й влага. Което, разбира се, води до суха кожа, която лесно може да бъде раздразнена.

Според д-р Джош Зайнър, сертифициран дерматолог от Ню Йорк, “Изкуствената електрическа или инфрачервена топлина изсушава кожата и по този начин може да увреди защитния й слой. А пробойни във външните слоеве на кожата означават загуба на хидратация и възникване на възпалителни процеси.” Освен това, “кожата бива лишена от естествените си есенциални мазнини, нужни за бариерната й функция.”

Ако вече умеете да поддържате здравия и сияещ вид на кожата си и през зимата и не я оставяте до състояние да изглежда изсушена и напукана, значи може би няма нужда да четете нататък. Следват топ съвети от дерматолози.

Използвайте слънцезащитен крем всеки ден

Слънцето не си взема почивка през зимата, затова не сте по-малко заплашени от слънчеви поражения през зимата, отколкото през лятото. “Слънцезащитният крем е важен през цялата година”, отбелязва д-р Зайнър. “Снегът отразява ултравиолетовата светлина и по този начин увеличава риска от слънчево изгаряне.”

Като имаме горното предвид, през студените месеци следва да изберем по-тежък и богат слънцезащитен крем с хидратиращи съставки с цел задържане и увеличаване на водното съдържание в горните слоеве на кожата. Препоръчват се кремове с овлажняващи съставки, които поддържат защитната бариера, като хиалуронова киселина, серамиди, витамин Е и скуален (squalene).

кожа

Внимавайте с почистването на кожата

Често срещана грешка през зимата е използването на силен клийнсър (почистващ продукт). По това време на годината по-добре е да се използва нещо без съдържание на сулфати.

Целта на клийнсърите е да премахнат замърсяването без да лишат кожата от нужните за защитата й от външни елементи кожни мазнини. Още повече, че през зимата всякакъв тип допълнителна хидратация е добре дошла.

За повечето жени, чудесни варианти са хидратиращите и почистващи лосиони, мехлеми, млека и есенциални масла.

И не забравяйте, че лицето НЕ трябва да се измива с гореща вода, тъй като това допълнително изсушава кожата!

Преминете на овлажняващ продукт с по-гъста консистенция

Зимата е много подходящо време да се съсредоточите върху оптималното хидратиране на кожата. Важно е да използвате по-гъсти формули, които съдържат хидратиращи съставки, подхранващи кожната бариера. Добри примери: хиалуронова киселина, ниацинамид, колоиден овес и лайка.

Няма такова нещо като прекалено овлажняване на кожата през зимата. Сложете малка (или голяма) тубичка от любимия си зимен хидратант в чантата си и го нанасяйте колкото пъти нужно, през целия ден. При първото прилагане, на сутринта, нанесете щедро количество и използвайте леко потупване, за да се абсорбира напълно в кожата.

кожа

Не забравяйте и ексфолиацията

Колкото по-студено е, толкова по-голяма склонност има кожата да задържа мъртви клетки. Въпреки, че кожата по естествен път се ексфолиира на всеки 28 дни, тя има нужда от допълнителна помощ през зимата.

Добра идея е все пак през зимните месеци да намалите процедурите до няколко пъти седмично, защото прекомерното ексфолииране може да доведе до изсушаване. Използвайте нежен ексфолиант и непременно хидратирайте след това. Избягвайте по-грубите продукти, които съдържат абразивни частици.

Използвайте хидратиращи маски

Също както конвенционалните хидратиращи продукти, така и хидратиращите маски доставят нужната влага на кожата. Но маските постигат това малко по-бързо и насищат кожата с овлажняващи съставки за по-забележим ефект.

Някои маски дори замаскират бръчките и малките линийки по лицето, особено ако имат в състава си хиалуронова киселина и ниацинамид.

Според д-р Зайнър, маските могат да се разглеждат кат един вид “буустър” към всекидневната грижа за кожата. Те добавят към кожата силни концентрати от специфични активни съставки и през зимата могат да се използват заедно със стандартните продукти; особено приложими са в случаите, когато се налага да се справите с кожната сухота, като искате това да се случи в рамките на по-кратък период от време.

кожа

Нанесете и слой от олио за лице

Маслата, или както са наричани още “олиата”, за лице добавят защитен слой, предпазващ от увреждащите фактори и елементи през зимата. Те имат хидратиращ и успокояващ ефект и доставят на кожата големи количества мастни киселини и антиоксиданти. Тези масла обикновено се задържат на повърхността на кожата под формата на щит, придавайки й блясък и по-здрав вид.

Маслата могат да се използват самостоятелно или като слой под друг хидратант за по-силен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *