СВОБОДНО ВРЕМЕ

Мистерия: Глухите камъни – къде отива звукът от тях?

Чували ли сте за Глухите камъни в Родопите? Сега ще ви разкажем за тях.

Родината ни е пълна с красиви места, а чудесата на тази педя земя нямат край. Там, където траките са стъпвали преди векове, днес намираме загадъчно и тайнствено наследство. Много от тези мистериозни находки все още не са намерили своето логично обяснение. Те продължават да палят любопитството ни и да предизвикват възхищение. 

Такова неописуемо красиво и странно място е местността Глухите камъни. Ако имате път през Източни Родопи, отделете време да ги посетите и няма да съжалявате. Този древен тракийски комплекс е закътан някъде между Ивайловград и Любимец. Тръгнете през гората, разделяща селата Дъбовец и Малко Градище (на 25 км. от гр. Маджарово). Табели ще ви покажат пътя, който е около 30 минути пеша. Когато пристигнете на мястото, не забравяйте да извикате силно. Дори да сложите ръка на ухото си и да напрегнете слух до краен предел, няма да чуете никакво ехо. Ето това е голямото тайнство на това място. Затова предците ни са му дали това име – Глухите камъни. Къде отива звукът? Защо вместо да го отразяват, камъните като че ли го попиват? Защо точно тези скали са били избрани от траките? Въпроси, които все още нямат отговор.

Самият вид на скалите впечатлява. Те са огромни образувания с височина от поне 40 метра. Повърхността им е покрита с плитко издълбани ниши с различна форма. Там можете да видите и две гробници, както и останките от древна църква. Стъпала, изсечени в скалата, ще ви изведат до плоска площадка. Гледката, която се разкрива от там, ще спре дъха ви!

Нека се върнем пак на тайнствените ниши. Техният брой е над 300 и са хаотично разпръснати. Малките им размери накланят везните в полза на теорията, че в тях са били поставяни урните на починалите знатни тракийци. Друга теория гласи, че на тези скали младите траки е трябвало да доказват, че вече са зрели войни. В нишите те са поставяли дарове за боговете – храна и лечебни билки. Трети пък твърдят, че нишите са опит да се пресъздаде космическо съзвездие и така да се осъществи връзка между Земята и Вселената.

глухите камъни
Глухите камъни

В скалите е издълбана и пещера, която наподобява утроба. Всяка година, по време на зимното слънцестоене, в нея се явявал царят-жрец. Той бил плод на космическата връзка между Великата богиня майка и бога Слънце. Техният брак е брак между мрака и светлината, а наследникът им ежегодно посвещавал шепа избрани аристократи в най-голямото тайнство – познанието за Сътворението на света.

Преди няколко години на скалата, разположена най-близо до входа на комплекса, беше открит и типичен тракийски символ. Той представлява ладия, която пренася Слънцето. Този знак се нарича петроглиф и е уникален по рода си. Според археолозите, проучвали местността, освен място за обреди тук се е намирал и град с множество улици и домове. Останки и доказателства за това са открити при разкопки през 2008 г.

Тайнствените Глухи камъни са свързани с много предания и легенди. Според една от тях около Никулден там е намерил вечен покой почитан тракийски войн. До него били заровени девет волски коли със злато. Всяка година на тази дата златото излизало над земята и блестяло с цялата си прелест. Много иманяри са опитали късмета си в търсене на съкровището и в резултат терена е обсипан с огромни дупки.

Още безброй тайни по нашите земи чакат да бъдат открити. Може би един ден ще научим и къде се губи ехото на Глухите камъни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *