СВОБОДНО ВРЕМЕ

Никулден е! Да почетем празника!

На 6 декември православна България чества Никулден – празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците и рибарите – на този ден приключват есенно-зимния сезон. Като свой патрон го почитат също търговците и банкерите – на Никулден те трябва да направят равносметка за печалбата си през годината.

Свети Николай Мирликийски е действителна личност. Роден е през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия. По времето на император Константин Велики е провъзгласен за мирликийски архиепископ. Участвал е в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Прославен е в християнския свят със своите морски чудотворства – спасява удавници и корабокрушенци. Според вярванията властва над ветровете, бурите, ураганите. Когато е сърдит, разлюлява морето и потопява корабите. Легендата разказва, че това е така, защото когато Господ поделял света, на Свети Николай се паднало да отговаря за цялата водна шир – океани, морета, езера. В народните представи битува като красив млад мъж с крила, който води битки с водните демони.

Шаранът е обявен за верен слуга на светеца. Един път силни вълни пробили дупка в дъното на лодката му. Той спуснал ръката си в морето, хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Оттогава е останал обичаят на Никулден да се прави жертвоприношение с шаран или с друга риба, която има люспи. Народът е казал: „На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе!”.

На 6 декември имен ден имат: Николай, Никола, Никол, Нина, Ненка, Ненчо, Николина, Нейчо, Николета, Нели, Ния, Кольо и др. Но празнуват не само именниците, той е всенароден празник и се отбелязва във всички семейства.

На гости се канят кумовете, други роднини, съседи. Трапезата се прекадява от най-възрастния в семейството. Тя трябва да остане сложена през целия ден, не се раздига до вечерта. В отделните краища на България празникът има различни имена – „Рибни Свети Никола”, „Мокри Свети Никола”, „Рибна черква”. Във всички храмове на страната се отслужва Света литургия.

На празничната трапеза задължително присъства рибата, като е желателно тя да бъде шаран. Той се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така поднесеното блюдо се казва „Рибник”. Приготвят се обредни погачи, които се украсяват пластично с тесто под формата на кораб.

Докато се чисти шаранът от люспите, се внимава те да не паднат на пода, да не стъпи някой върху тях. Това е лоша поличба, която вещае нещастие. От главата на шарана бабите вземали костта, наподобяваща кръст и я зашивали в шапката на най-малкото дете, за да го пази от уроки, от плач и безсъние. И другите кости от никулденската риба не се хвърлят, а се изгарят, заравят се в земята или се пускат по течението на река.

В католическите страни също празнуват Свети Никола на 6 декември. Там имат традиция да правят малки подаръци на децата, като ги скриват в обувките и чорапчетата им и те ги намират сутринта на празника. Прието е в този ден да се украсяват коледните елхи.

Съществува поверието, когато се прави нова лодка, в нея да се вгради икона на Свети Николай Чудотворец. Той пази плавателния съд от ветрове и бури в морето.

Никулден се пада точно по средата на коледния пост. Един хубав християнски празник, който събира роднини и приятели! Нека му отдадем дължимото!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *