Мода

6 страхотни филми, вдъхновени от модата

Кино и мода – звучи като наистина добра комбинация, нали? По-хубавото е, че не просто звучи така, ами наистина е.

В историята на Седмото изкуство откриваме някои изключителни филми, вдъхновени от случващото се в модната индустрия. Някои вече са със статут на класика, докато други са сякаш малко подценени, но си заслужава да им дадете шанс.

Ще ви представим шест филмови ленти, които всеки истински фен на модата трябва да гледа. А вие колко от тях сте имали шанса да видите?

“Дяволът носи Прада”

Дяволът носи Прада

Базиран върху романа със същото име на Лорън Уайзбъргър, филмът на режисьора Дейвид Франкел е фаворит на милиони жени в цял свят. Легендарната Мерил Стрийп прави впечатляваща роля като Миранда Прийстли – влиятелен главен редактор на голямо модно списание. Макар и неофициално, отдавна се знае, че образът на Стрийп е вдъхновен от Ана Уинтур – дългогодишен лидер на екипа на “Воуг”.

“Невидима нишка”

филми мода

Режисиран от Пол Томас Андерсън и с участието на великия Даниел Дей-Люис, “Невидима нишка” ще ви отведе към живота в Лондон през 50-те. Сценарият се фокусира върху дизайнер на рокли от висок клас, откриващ в млада сервитьорка новата си муза. Лентата е номинирана в няколко категории за “Оскар”, включително и “Най-добър филм”.

“Истинският Сен Лоран”

Истинският Сен Лоран

“Истинският Сен Лоран” е френски филм от 2014 година, разказващ за живота на един от най-големите дизайнери на всички времена – Ив Сен Лоран. Лентата се фокусира върху живота на Сен Лоран в периода между 1967 и 1976 година, когато той се намира в самия пик на своята кариера. 

“Домът на Gucci”

Домът на Gucci

Дългогодишен проект на режисьора Ридли Скот, “Домът на Gucci” се появи на кино екран през 2021 година, представяйки впечатляващ актьорски състав – Лейди Гага, Адам Драйвър, Ал Пачино, Джаред Лето, Джереми Айрънс и други. Проектът следва историята от книгата на Сара Гей Фордън, където се описва борбата за влияние в “Гучи” между Маурицио Гучи и неговата съпруга Патриция. Борба, която завършва с убийството на Маурицио, поръчано от собствената му жена.

“Диор и Аз”

филми мода

С участието на белгийския дизайнер Раф Симънс, “Диор и Аз” разказва за неговата работа като творчески директор на Dior – един от най-големите модни брандове в света. И по-конкретно – предизвикателството пред него да създаде първата си колекция в рамките на само осем седмици.

“Неоновият демон”

Неоновият демон

Ел Фанинг влиза в ролята на 16-годишната Джеси, която се мести в Лос Анджелис, за да стартира кариера на супермодел. Скоро обаче тя ще разбере от първа ръка, че тази индустрия е изпълнена със завист, а бързо натрупаната слава носи определени опасности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *