ДОМАКИНСТВО

EcoKompas.com в домакинството за по-малко вредна пластмаса

Земята се сблъсква с все повече екологични проблеми, за предотвратяването на които трябва да се погрижим ние, хората. И докато една част от домакинствата полагат усилия да използват по-малко вредна пластмаса и повече екологични продукти, то други все още се колебаят дали биха се справили успешно.

Благоприятната и чиста околна среда зависи от използваните от нас продукти в ежедневието. Безспорно, един от най-добрите начини да намалите замърсяването е да бъдете сигурни, че използвате подходящите за целта продукти. В EcoKompas.com можете да откриете множество алтернативни продукти, които са природосъобразни и които ще помогнат да се намали използването и произвеждането на вредна пластмаса.

Да опаковаме храната без излишна пластмаса

Опаковането на храна и обяд за работа или за училище понякога може да бъде сериозно предизвикателство за домакинята, ако тя иска то да бъде и природосъобразно. За съжаление, с цел улеснение много домакинства използват стреч фолио или найлонови торбички, които след това са изхвърляни безразборно и трудно се разграждат.

Восъчни кърпи за храна

За по-лесно и природосъобразно съхранение на храна можете да се доверите на комплекта восъчни кърпи за опаковане на храна от EcoKompas.com. Той съдържа кърпи в различни размери, които могат да бъдат в различни цветове. Изработени са от 100% органичен памук, покрит с пчелен восък, естествено олио от жожоба и натурална смола. Това ги прави лесни за почистване, а според производителя, могат да се използват поне една година.

Кутии за храна

В сайта можете да откриете и кутии за храна от неръждаема стомана, бамбук или пшенична слама, които отлично заместват трудно разграждащите се и вредни за здравето пластмасови кутии за храна.

EcoKompas.com

Пазаруване без отпадъци

Много домакинства използват еднократни найлонови торбички за пазар. В някои от по-големите вериги магазини за хранителни стоки могат да се закупят текстилни торби, но все още има голям процент търговски обекти, които предлагат само найлонови варианти.

EcoKompas.com

За да сте сигурни, че всеки път, когато решите да отидете на пазар, ще бъдете природосъобразни, можете да изберете памучна торба за целта. Независимо дали ще заложите на мрежеста торба, или плътна, то и двете са по-добрата алтернатива на найлоновите торби. Освен това, лесно можете да ги приберете в дамската си чанта и винаги да бъдат с вас.

Плътните памучни торби за пазар се отличават и с по-голяма издръжливост от масовите найлоновите торби. Така винаги ще бъдете сигурни за вашите покупки, независимо колко са тежки.

Миенето на съдове може да бъде природосъобразно

Освен като спираме струята вода, когато не ни е нужна при миене на съдове, можем да опазим природата и с избор на природосъобразни гъби и четки. Обикновените гъби за миене съдържат вредна пластмаса и оцветители, които замърсяват околната среда и развиват неприятната миризма след няколко ползвания.

Екологичната гъба за миене на съдове е изработена от безопасна и екологична целулозна дървена каша и естествени висококачествени палмови влакна. Също като добре познатите ни гъби, тя също има по-твърда и по-мека част за различните замърсявания, но в нея няма синтетични вредни химикали и фосфати, също и не замърсява подпочвените води.  

Домашният уют не бива да замърсява природата

Уютът на ароматните свещи вкъщи може да бъде природосъобразен. Обикновените парафинови свещи отделят токсични вещества при горене и замърсяват въздуха. Освен това, много от тях са в опаковки, които се рециклират трудно.

Алтернатива на ароматните свещи

За да запазите домашния уют и да бъдете природосъобразни, можете да използвате ароматни свещи от соя или от растителен восък. Те са алтернатива, която ухае също толкова добре, гори по-дълго от стандартните и не съдържа парабени и сулфати.

Екологичен прах за пране

А за добре ухаещите текстилни изделия и дрехи можете да изберете екологичен прах за бяло или цветно пране. Той е изработен от изцяло натурални съставки и съдържа етерични масла за по-силен аромат. Чудесно решение е за бебешка и много чувствителна кожа, без синтетични и вредни съставки.

Да се погрижим за себе си, без да замърсяваме природата

Козметиката може да бъде голяма слабост, но за съжаление, в опаковката и състава ѝ има много пластмаса. Много от нас дори не подозират какво точно съдържат любимият душ гел, почистващата козметика за лице или ежедневно използваните кремове.

И дори да ви изглежда трудно, козметиката може да бъде и природосъобразна, без да замърсява природата. В EcoKompas.com ще откриете всички необходими продукти за лице, коса и тяло, които са изработени от изцяло естествени съставки. Можете да опитате натурални сапуни, органичен крем дезодорант, барче за измиване на лице или твърд шампоан за различни типове коса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *