ДОМАКИНСТВО

Да пребоядисаме сами – мисията възможна!

Да пребоядисаме сами – можем да се справим!

Ако ви предстои пребоядисване на жилището, в което живеете, вероятно вече сте изпаднали в дилема – да се опитате сами или да платите на майстор, който да го свърши вместо вас?

Второто винаги е вариант, но изисква определена финансова инвестиция. А не всеки е готов да задели средства, за да използва услугите на професионален бояджия.

Някъде тук решаваме, че този път ще си направим експеримент и ще опитаме да го свършим сами. Разбира се, първият път може и да не ни се получи, но като цяло бързо ще забележите, че не говорим за ядрена физика. Ключът към успеха се крие в две неща – търпение и практика.

Ето някои от основните неща, които трябва да знаете, ако сте решили да пребоядисате сами:

Грундиране

Грундирането е първата стъпка, която следва да направим. За нанасяне на грунда се използва бояджийска четка (от широк тип) или бояджийски валяк. Четка баданарка също върши работа. Хубаво е към проникващия грунд да се добави и малко боя.

да пребоядисаме сами

Боядисване

Внимателно налейте боята си в кофа и разбъркайте. За целта можете да използвате пръчка, например. Някои хора предпочитат по-съвременни методи – електрически миксер. Целта е да се получи еднородна маса – тогава боята е готова.

Вземете четката си и преминете към боядисване. Съветваме ви да започнете боядисването от някой от ъглите на стаята. Една от най-разпространените техники за нанасяне на боята е тип “кръст” – отгоре-надолу и отляво-надясно. Основната ви цел е да получавате добра равномерност.

Следващата стъпка е да вкарате в действие и бояджийският валяк. Потапяйки го в боя, не забравяйте да завъртите цилиндъра два или три пъти. Излишната боя отцедете внимателно. А след това идва и време за нанасянето ѝ. Когато приключите, оставете валячето в кофа вода за през нощта – така ще можете да го използвате и на следващия ден. Ако смятате, че е необходимо, нанесете и още един слой от боята. 

За финални детайли по границите, използвайте тънка четка за максимално прецизно нанасяне.

Не забравяйте и използването на бояджийска лента в моментите, когато трябва да се съчетаят два различни цвята. Тя е задължителен атрибут за тази цел.

Не се отказвайте, ако не се получи от първия път

Не забравяйте, че боядисването е занаят, в който майсторите са инвестирали доста часове, за да добият нужното ниво. Ако не се получи от първия път, не се отказвайте – опитайте отново. Сигурни сме, че с времето ще станете все по-добри.

Както виждате, мисията „да пребоядисаме сами“ не е невъзможна! Разгледайте и останалите полезни статии от секция ДОМАКИНСТВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *