УСПЕШНА

Илон Мъск – геният, който създава живот на Марс

Светът е пълен със свръхчовеци, чиито гениални умове допринасят за нашето съществуване. Срещаме ги ежедневно, чуваме имената им в задълбочените разговори на хората около нас, гледаме лицата им на телевизионния екран, но за някои от тях, дори не подозираме колко важни са всъщност. Точно такава личност е и той. Той е неземен изобретател. Той е един от умовете на технологията. Той е Илон Мъск.

Илон Мъск е роден на 28 юни 1971 г. в Претория, Южна Африка. Майка му, Майе Мъск, е известен модел и диетолог. Баща му, Ерол Мъск, е британец, роден в Южна Африка и е електронен инженер. Малкият Илон се интересува от всичко свързано с компютърни технологии и сам се изучава на компютърно програмиране. На 12-годишна възраст продава кода на видеоиграта Blastar за 500 долара.

Имал е изключително трудно детство. Бил е подложен на всекидневен психически и физически тормоз в училище от своите връстници. Най-тежкият случай е бил, когато няколко деца го бутат по стълбите, в резултат на което той губи съзнание и постъпва в болница.

Илон Мъск има две завършени бакалавърски степени – по физика и икономика. Докато учел в Университета в Пенсилвания, Илън заедно с няколко свои приятели, наели голяма къща с 10 спални, която превърнали в „дискотека“. Организирали грандиозни партита, за които искали такса 5 долара вход на присъстващите. Още от ранна възраст си проличавал бизнес нюхът му.

Когато завършва университета, той и брат му Кимбал вземат пари назаем от родителите си, за да основат компанята Zip2. Компанията предлага финансови анализи на някои от най-популярните вестници, а малко по-късно Zip2 е продадена за 307 милиона долара.

След продаването на компанията си, той създава онлайн разплащателната система X.com, която по-късно се превръща в PayPal.

След всички тези обобщения и формалности идва ред на по-мистичната част от кариерата на Илон Мъск. Сякаш някаква космическа енергия е връхлетила свръхчовека в този период и в ума му започват да се пораждат невероятните идеи, които по-късно се превръщат в реалност.

Компанията Tesla! Какво е направил Никола Тесла? Открил е неограничения ток – факт, който евентуално би могъл да спаси планетата, но откритие, което било закрито от правителството. Именно поради това, компанията на Илон се назовава с името Tesla – предлага неограничен достъп до безкрайни и безплатни количества ток. Някак е невъзможно да си представим, че токът би могъл да бъде безплатен. Живейки в днешно време, в нашата красива, но бедна България, това си звучи фантастично! Мъск изобретява соларен панел, който се поставя по покривите на къщите като малки керемиди. Те улавят слънчевата светлина и произвеждат достатъчно количество топлина, която да захранва цялата къща и предполагаемата кола Tesla.

Той построява втората по големина фабрика в света. Когато фабриката е готова, тя ще произведе повече батерии, отколкото някога въобще са произвеждани на планетата Земя. За да се изясни мащабът на този проект, можем да кажем така – aко на планетата има само 100 такива фабрики, това ще е достатъчно, за да се захранва цялата планета с ток… Безплатно!

Ако това ви се струва невероятно и твърде хубаво, за да е истина, то подгответе се за следващата доза свръхчовечност, или свръхестествена амбициозност.

Илон Мъск твърди, че мечтата му е да умре на Марс – онова червеникаво кълбо, за което се говори много и се въртят хиляди теории и конспирации в интернет пространството. Също така твърди, че това не е мечта, а план. През 2002 година той отделя 100 милиона долара, за да финансира и основе компанията за разработка на космически технологии SpaceX. Споделя пред медиите, че докрая на своя човешки живот, земляните ще разполагаме със станция на Луната и с град на Марс. Според него и НАСА, единственият начин ние, човеците, да оцелеем, е ако се превърнем в интерпланетарен вид. Тоест, да населим и други планети.

Нека си признаем, че планетата ни загива необратимо и губи своите сили в битката с човечеството и технологиите. Този проект не е в далечното бъдеще. Това се случва в този момент. Сега. Докато ти четеш това, докато някой, някъде пие своето кафе, екип от учени във всевъзможни сфери обучава първите доброволци, които през 2023 година ще бъдат изпратени на Марс. Билетът им е еднопосочен. Те отиват там, за да бъдат първите хора на Марс. Вече се знае как ще се тереформира „червеното кълбо“, за да произведе атмосфера и да се поддържа някакъв нормален човешки живот. Вече се знае! И това не е хипотеза, а действие, което тече в този момент.

В своето интервю за предаването Axios по HBO той казва, че кацането на Марс е много повече от просто фантазия на супербогати хора.

„Вероятността да умреш на Марс е много по-висока от тази да умреш на Земята. Ще бъде трудно. Рискът е огромен. Вярваме, че ще можем да се върнем, но не сме съвсем сигурни. Това звучи ли ви като бягство на богатите хора от проблемите?“

Не знам дали звучи като бягство, но определено звучи плашещо. Всъщност кое от цялата история не бе стресиращо?

Илон Мъск е човекът, който е постигнал по-голям технологичен и научен прогрес за своя един живот, отколкото човечеството за цялата си история. Доколко ще се реализират плановете на Мъск, можем само да гадаем и да чакаме. До скоро, земляни! Или марсианци? Обърках се вече…

Автор: Антония Богданова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *