ДОМАКИНСТВО

Екзотични растения, виреещи в България

Екзотични растения у нас – нека поговорим и на тази тема!

Всяко растение има специфични изисквания, за да расте, цъфти и дава плодове. Някои екзотични видове обаче успешно могат да бъдат отглеждани и в условията, които българският климат предлага. Ако сте решили да изпробвате градинарските си умения, като в същото време внесете доза средиземноморски или тропически чар, то ето нашите предложения.

Райско цвете – изключително красиво растение, което е известно още под името Стрелиция. Големите ѝ ярко оранжеви цветове силно наподобяват на птича глава. Трябва да сте доста търпеливи, защото това цвете ще цъфне най-рано на третата година. Не може да зимува на открито – трябва да я отглеждате в зимна градина с положителни температури между 10 и 25оС. Торете, поливайте и дръжте на пряка слънчева светлина.

Под формата на храст или на дръвче можете да си завъдите индийски люляк. В края на лятото той ще цъфне в розово червеникави цветове. Добре е да не го оставяте да зимува навън. Ако сте го засяли направо в градината, постарайте се да го увиете добре за зимните месеци.

Калистемон е растение, което обича да бъде под слънчевите ласки, но няма да откаже и малко сянка. Цъфти два пъти – през лятото и през есента. През зимните месеци му осигурете топло място в дома и го поливайте веднъж седмично.

Акебия – това увивно растение е наречено шоколадова лоза, защото цветовете му имат аромат на шоколад. Те са с красив лилав цвят. Плодовете пък имат вкус на кокос – наистина екзотична комбинация! Акебията може да издържи температури от -20оС, а през топлите месеци предпочита влажни и сенчести места. Нуждае се от регулярно подрязване. 

Ако харесвате вечно зелените храсти, засадете си новозеландско коледно дърво. Така за новогодишните празници ще имате отрупан с невероятно красиви червени цветове храст. Можете да си го отгледате и в саксия, а цветовете ще ви радват до края на февруари. Растението обича слънчеви места, редовно поливане и понася добре ниски температури.

Най-лесна за отглеждане по нашите ширини е Тилансидията. Бледорозовите му цветове впечатляват с красотата си. При висока влажност ще забележите, че те се прошарват с цветчета в синьо. Отглеждайте я в саксия, защото не понася студа и трябва да ѝ осигурявате топлина през есента, зимата и пролетта.

Друго изключително красиво растение е Мединила. Странни пухкави цветове в червено-розови отенъци се показват между синкави листа. Трябва да я отглеждате като стайно растение, което да не поливате често, а тя ще ви радва месеци наред с цъфтеж.

Това са някои от най-интересните екзотични растения, които могат да бъдат открити у нас. А вие сещате ли се за още примери?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *