Бабини илачи при коксартроза
Коксартроза е заболяване, изявяващо се в изчерпване на хрущялната маса. Това от своя страна води до израстване на нови костни образувания в изтритите зони. Те причиняват силни болки при триене, както и скованост на самите стави.
Храненето – ключово при възстановяване
Важна роля в цялостния процес на лечение играе храненето. То трябва да е на малки порции, разпределени на 5-6 приема за деня. Редуцирането на теглото ще доведе до намаляване на напрежението върху ставите. В същото време храненето трябва да е пълноценно, за да се подпомогне възстановяването на ставния хрущял. Важно е менюто да балансира добре приема на мазнини, белтъчини и въглехидрати.
Каква трябва да е храната при коксартроза?
Добре е да се хапват желирани меса и риби, но по възможност приготвени в домашни условия. Целта е да се избегнат промишлено включваните консерванти. Желатина в желираните продукти доставя допълнителни количества колаген, който ускорява възстановяването. Не трябва да се консумират колбаси, пушени меса, бекон, шунка. Храната трябва да е варена, приготвена на пара или в пещ, без употреба на много мазнини и кожа. Млечните храни трябва да са в минимални количества, по възможност от козе мляко. Набляга се на ядки, семена, елда, овесени ядки, кафяв ориз, сушени плодове, мед. Желателно е хлябът да е домашно приготвен, от чисти брашна без добавки и по възможност с квас. Трябва да се изключат захарта, шоколада, рафинираните брашна, големите количества сол.
За успокояване на болките при коксартроза препоръчваме следните отвари:
- 60 гр. блатен очеболец се залива с 500 мл. водка и престоява 27 дни. Прецежда се и се пият по 30 капки преди трите основни хранения.
- 50 гр. люлякови листа се заливат с 500 мл. водка и престояват 10 дни в хладилник. Прецежда се и се пият по 10 капки преди трите основни хранения.
- Смилат се 250 гр. глава от целина, 3 лимона и 120 гр. чесън. Сместа се залива с 2 л. вряла вода и се оставя да изстине. Прецежда се и от нея се пие по 100 мл. преди хранене.
Можете също да си приготвите успокояващ мехлем:
- Смилат се листа и стъбла от жълтурчета и се взимат 8 с.л. от сместа. Заливат се с 1 л. зехтин и се оставят да престоят 2 седмици на топло. Мажете се с този мехлем по 3 пъти на ден, като втривате добре в кожата.
- 1 с.л. листа от коприва, 1 с.л. плодове от хвойна и 1 с.л. свинска мас се объркват добре. Мажете се два пъти дневно.
- 200 гр. адамов корен се смила и се прибавя към 400 гр. свинска мас. Слага се на котлона и къкри 7 мин. Оставя се да се охлади и стегне. Мехлемът се втрива в проблемната става.