Рецепта за домашен течен шоколад

Как да си направим домашен течен шоколад у дома?

Шоколадът е любимият десерт по света и на много хора. Едни обичат парче кейк или друг вид деликатес, а други обичат да се наслаждава на горещ шоколад или закуска с течен шоколад.

Малко предистория

Като цяло дълго време шоколадът се предлагал под формата на напитка и едва през 1846 г. англичанинът Джоузеф Фрай започнал да разлива десерта в бар. Така дълго време горещият шоколад се смятал за „напитка на боговете“ и можело да се ползва само от свещеници и висшето благородство.

Шоколади и шоколадови напитки – какво да изберем?

В наши дни горещият шоколад може да се направи у дома, но не говорим за онези шоколадови напитки, които се приготвят в торбичка. Истинският горещ шоколад е свързан с такива напитки само по името и вкуса на шоколада, всъщност оригиналната напитка е плътна, ароматна и мазна. Съществуват много рецепти за приготвянето й. Нека ви разкажем за две основни.

Как да си направите горещ течен шоколад у дома?

За да приготвите напитка по първия начин, ще ви трябва:

какао на прах – 3 ч.л .;

захар – 5 ч.л .;

мляко – 300 мл .;

ванилова захар – 1 ч.л.

Млякото трябва да се загрее. За целта разтворете в него ванилия и обикновена захар, изсипете какаово мляко, разбъркайте бързо. В такава напитка може да замените част от млякото с вода или сметана, ако искате да намалите или увеличите маслеността и дебелината на десерта. Ваниловата захар също може да бъде заместена с ванилия, но тогава, разбира се, трябва да се използва много малко количество.

За да направите горещ шоколад от готови шоколадови блокчета, ви трябват:

черен шоколад – 100 грама;

мляко – 400 мл;

Шоколадът трябва да се начупи на парчета, да се постави в дълбока купа и да се нагрее на водна баня. Веднага, след като цялата маса се разтопи и стане хомогенна, изсипете мляко в купата, разбърквайки с бъркалка.

Бон апети!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *