УСПЕШНА

Айнщайн и правилото на двата часа

Чували ли сте за правилото на двата часа? Това е една от гениалните теории на Алберт Айнщайн.

Роден в Германия, геният от еврейски произход предизвиква шок у родителите си, когато го виждат за първи път. Той тежал повече от нормалното, а главата му била огромна, квадратна и подута. Алберт расте като изключително затворено дете, а до тригодишната си възраст не отронва нито дума. Всички деца му се присмиват и странят от него. Той пък обичал да се усамотява и да наблюдава случващото се около него. Отчаяните родители вече били убедени, че Господ ги е дарил с дете, което изостава в развитието си. И представете си всеобщото учудване, когато един ден малкият Алберт отваря уста и проговаря, използвайки речник на възрастен човек.

Оказва се, че през дългите часове на мълчаливо наблюдение, той е анализирал детайлно  и от различни гледни точки случващото се около него. Трупал е информация, идеи и мисли, докато е решил, че мозъкът му е изчерпал всички възможни варианти по интересуващите го теми. Другите го смятат за бавноразвиващ се, а той забелязва неща, които децата на неговата възраст дори не могат да си представят, камо ли да разберат. По този начин той е анализирал и човешката реч и в един момент решава да даде израз на наученото. Тази негова способност се съхранява през целия му живот.

Айнщайн прави възможно обяснението на законите, управляващи времето и пространството и създава своята Теория на относителността. През целия си живот той е убеден, че във Вселената няма случайни явления и всички те могат да бъдат обяснени с една-единствена формула. Един от любимите му изрази е „Господ не играе на зарове“. Всичко е създадено на базата на един план и се подчинява на принципи и закони, които ние просто трябва да прозрем. Ученият непрекъснато размишлява, пресмята, изследва, а днес е оставил в наследство своите заключения на човечеството. Именно той полага и основите на правилото за двата часа. Още от съвсем крехка възраст Алберт е убеден, че човек трябва да дава на съзнанието си поне два часа седмично, в които да се усамотява и да се рее чрез мислите си. Така, освободен от всякакви странични дразнители, мозъкът може да достигне до невероятни открития и прозрения.

За съвременния човек да „пропилее“ два часа в мислене звучи неприемливо и направо фантасмагорично. Но ако си направите една малка сметка колко време прекарвате в социалните мрежи, пред телевизора или в безсмислени телефонни разговори, тогава ще осъзнаете, че действително загубеното ви време е много повече. Определете си ден, когато не сте служебно ангажиран и откраднете два часа за себе си. Ако ги прекарате в самотна разходка на открито, резултатите ще са още по-впечатляващи.

вдъхновение
Правилото на двата часа на Айнщайн – бихте ли пробвали?

Не очаквайте след всяко такова излизане да се прибирате с откритие за Нобелова награда. Просто дайте свобода на мозъка и съзнанието си. Задайте си например въпрос, който ви е измъчвал дълго време и не сте намерили решението му. Запитайте се какво би станало ако постъпя така, или другояче, как ще се отрази това на мен и околните, а защо се случва така… Представете си възможни варианти за решение и отговорът ще изплува пред очите ви. Важното е да освободите съзнанието си, да не търсите решение на всяка цена, а да обмисляте различни сценарии. Това е един вид медитация, при която сетивата се освобождават от напрежението и чувството, че всичко е на всяка цена. Когато откриете верния отговор, той ще ви изуми със своята простота и ще се чудите как не сте го видели до сега. И не е нужно винаги да имате тежък проблем за решаване. Дайте си два часа, в които можете да мислите например за храна. Как бихте приготвили някакво ново ястие, с какво ще го комбинирате, как ще го презентирате, за да впечатлите любим човек. Може да измислите нова рецепта за торта или сладкиш, а защо не и дизайн за нов модел автомобил? Освободете съзнанието, оставете го да се рее без задръжки из нови нива на познание и усещане и просто се насладете на момента.

След тези релаксиращи 120 минути, вие ще сте изчистили вътрешния си мир от излишния товар, ще бъдете много по-продуктивни, а нещата ви ще се случват с лекота. Опитайте и може да се окаже, че това са най-прекрасните и ползотворни два часа в живота ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *