Българските актьори и техните деца

Съществуват много спорове и теории, дали талантът може да се предава генетично или не. Също така, има безброй примери, които доказват това твърдение и такива, които го отричат. Много от нашите обичани актьори са чудесен пример за това, че талантът може да се наследява и те го доказват с надарените си деца.

Един от най-красноречивите примери за това са семейство Шопови. От тази фамилия са произлезли не един или двама актьори. Ще започнем с Наум Шопов-старши, който беше един от най-обичаните и почитани български артисти, когото ще запомним от безбройните филми и театрални постановки, в които е участвал. Заедно със съпругата си Невена Симеонова, също актриса, имат две деца – Христо Шопов и Лиза Шопова. Христо Шопов е не по-малко известен и обичан от баща си и радва българските зрители не само от театралната сцена, но и от малкия и големия екран с участията си в наши и чуждестранни продукции. Една от най-запомнящите му се роли е тази на Пилат Понтийски в „Страстите Христови“ на Мел Гибсън. Наум Шопов-младши, синът на Христо Шопов, доста уверено следва стъпките на дядо си и баща си и бързо набра популярност с участието си в сериала „Откраднат живот“. Лиза Шопова също продължава семейната традиция, както и нейният син Асен Мутафчиев, който е син и на друг обичан български актьор Христо Мутафчиев.

христо шопов

Друга добре позната на българите актьорска фамилия е фамилията Сърчаджиеви. Стефан Сърчаджиев е бил режисьор, актьор и преподавател във ВИТИЗ, но това име сигурно за повечето зрители е познато заради сина му Стефан Сърчаджиев-Съра и безбройните филми, които е озвучавал. Стефан Сърчаджиев-Съра от своя страна също има син на име Стефан, който в момента е актьор в Драматичния театър в Добрич. Другият син на професор Сърчаджиев е небезизвестният актьор Йосиф Сърчаджиев, добре познат както от екрана, така и от сцената. С актрисата Пепа Николова имат една дъщеря – Александра Сърчаджиева, която също е избрала актьорството за свой път, но го съчетава и с професията на телевизионен водещ.

Друг любим телевизионен водещ и актьор, който ни забавлява всеки ден от малкия екран с чувството си за хумор и остроумието си, е Александър Кадиев. Сигурно вече няма човек, който да не знае, че той е син на актрисата Катерина Евро, с която неведнъж са гостували заедно на различни предавания. Въпреки всекидневните си ангажименти в телевизията, Сашо Кадиев не изоставя изявите си и на театралната сцена.

катето евро сашо кадиев

Апостол Карамитев е едно от най-големите имена в българското кино и театър, което е оставило дълбока следа не само в изкуството, но и в сърцата на поколения българи. Заедно с актрисата Маргарита Дупаринова създават семейство, от което излизат още двама актьори – Момчил Карамитев и Маргарита Карамитева, които за съжаление не живеят в България, но продължават да се занимават с актьорското изкуство.

За заклетите любители на театъра името Ангел Генов със сигурност е познато от представленията на Театър „София“ и Театър „Българска армия“, но може би не всеки го свързва с един от най-обичаните български актьори Антоний Генов. Ангел е син на Антоний Генов и актрисата Нели Монеджикова и достойно следва пътя на родителите си.

емил марков албена павлова

Друго обичано актьорско семейство са Албена и Емил Маркови и дъщеря им Мина. Повечето зрители познават Албена и Мина от сериала „Столичани в повече“, където играят Гълъбина Чеканова и Яна Лютова, а Емил Марков могат да разпознаят като д-р Захариев от сериала „Откраднат живот“.

Други двама, също добре познати доктори от сериала „Откраднат живот“, са д-р Генадиев и д-р Алекс Василев, в чийто образи са превъплътени актьорите Стоян и Александър Алексиеви. В реалния живот те са баща и син. Двамата са изключително добре познати на българската публика, но не са единствените актьори в семейството. Другият син на Стоян Алексиев – Цветан също е актьор и може да бъде видян на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.

григор мартина вачкови

Може би една от най-познатите двойки баща и дъщеря актьори в българското пространство са Григор и Мартина Вачкови. И двамата са обичани и уважавани от поколения българи, но е интересно, че Рада, дъщерята на Мартина, не е решила да поеме по пътя на майка си и дядо си. Тя не е избрала актьорството за своя професия, но все пак не се е отдалечила от средите на изкуството, избирайки да стане художник.

Подобен е случаят и със сина на актьора Иван Иванов – Стефан, или по-познат като Wosh MC, който е избрал музиката за свое поприще.

Любимите ни български актьори ни носят много забавление и гордост и виждайки как децата им следват техните стъпки, може само да ни радва и да ни кара с нетърпение да видим на какво са способни.

Автор: Цветомира Младенова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *