Джинджифилова лимонада с пчелен прашец

Винаги се стремим да съчетаем полезното с приятното, но за съжаление това невинаги е лесно, особено що се отнася до храната и напитките, които консумираме всеки ден. За наша радост обаче не е невъзможно да запазим съвестта си чиста и в същото време да си приготвим нещо изкусително. Джинджифиловата лимонада е идеален пример за това – изключително вкусна, свежа, а и безспорно полезна.

За родина на джинджифила, още наричан исиот или имбир, се счита Китай, но растението от хилядолетия се използва в цяла Азия, откъдето се е разпространило по целия свят. В кулинарията, особено азиатската, сушеният или пресен джинджифил се използва като подправка, която придава на ястията приятен пикантен вкус и свеж аромат. Не по-малко ценен е и в медицината, където се използва основно заради противовъзпалителното и антиоксидантното му действие. Днес джинджифилът е достъпен навсякъде целогодишно, затова трябва максимално да се възползваме от това благо. А ето и един прекрасен вариант как да го направим.

Необходими продукти:

джинджифил – парче с големината на палец

1 лимон

мед

прясна мента

пчелен прашец

Начин на приготвяне:

Обелете джинджифила, най-добре е кората да се изстърже с лъжица, и го нарежете на ситно. Загрейте половин литър вода до кипване и сложете нарязания джинджифил вътре да се запари. След като течността изстине я прецедете в кана. 

Мерките за тази рецепта са доста условни, защото всичко зависи от вкуса и предпочитанията. Ако лютивината на джинджифила ви е в повече, можете да долеете още вода, след което можете да добавите лимоновия сок, отново толкова, колкото желаете. Тук даже може да се прояви още повече творчество, като вместо лимон, добавите сок и от друг цитрус. След това добавете мед за сладост и листа от мента за свежест. Можете да направите вашата лимонада още по-ароматна и полезна като добавите и листа прясна маточина. 

Последната съставка на нашата джинджифилова лимонада е пчелният прашец. Както всичко, давано ни от пчелите, и той съдържа изключително много полезни и незаменими за нашия организъм вещества. Но, разбира се, и с него не бива да се прекалява, за да не се получи обратен ефект. За нашата лимонада е напълно достатъчна и половин чаена лъжичка прашец. Лимонадата трябва добре да се разбърка, за да може прашецът да се разтвори максимално добре, а и след това при пиене е добре да се бърка от време на време, защото прашецът се утаява на дъното.

Тази джинджифилова лимонада е подходяща както за топлите дни, така и за студените. През зимата е незаменим помощник при борбата с простудите и грипа, можете да я пиете топла, но не и вряла, защото така ще се загубят много от полезните ѝ вещества. През лятото пък можете да я изстудите или да ѝ добавите лед и газирана вода за още повече свежест. Наслаждавайте се на даровете на природата и бъдете здрави!

Автор: Цветомира Младенова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *