СВОБОДНО ВРЕМЕ

Другото и не толкова красиво лице на Рим

Рим е мечтана дестинация и често предпочитан избор за екскурзия на много българи. Древен град, чийто улици носят историята на хилядолетия величие. Всяка сграда, всеки ъгъл, всеки камък разказва история. Да не забравяме и колко романтичен е. С многобройните си хълмове и панорамни гледки Рим предлага на влюбените си посетители да станат свидетели на едни от най-красивите залези.

Излишно е да споменавам и безбройните великолепни места, наситени с магията, която градът носи. Фонтанът ди Треви, Пантеона, Колизеума, замъкът Сант Анджело, Испанските стълби и още много други са част от задължителната туристическа обиколка на всеки посетител.

Какво обаче се премълчава за Рим?

До тук нищо непознато, дори за всеки, който не е посещавал Рим. Но има доста неща, които сякаш се премълчават за италианската столица, в прекрасните разкази и истории, които четем за нея. Дали защото сме свикнали да го свързваме само с красота, величие, вкусна храна и винаги усмихнати хора, влюбени в живота, или толкова сме мечтаели да отидем, че сме склонни да си затворим очите за някои от гледките, които не сме очаквали.

Снимка: italymagazine.com

Градът приема толкова много посетители, че на втория-третия ден там осъзнах, че чувам много повече английска, френска и китайска реч, отколкото италианска. За най-посещаваните забележителности в града може да ви отнеме от 10 минути до часове чакане, за да ги видите. Фонтанът ди Треви – спряган за едно от най-красивите и романтични места в Рим, почти не се забелязва от постоянната тълпа около него, а опашките за Колизеума са почти километрични.

През ветровит ден най-много се усеща присъствието на милионите хора. По малките, китни улици, започва да се изпълнява парад на хвърчащи пликчета, салфетки и всевъзможни боклуци. А препълнените контейнери и планините от отпадъци около тях са обичайна гледка за града. Замислих се: многобройните туристи ли изпиваха живота от Рим?

Да оставим настрани посетителите на града. Друга гледка, оставила белег в съзнанието ми, е контрастът между усмивките на безгрижните екскурзианти, незабелязващи застиналите погледи на безбройните просяци. Предполагам, че вече трябва да сме свикнали с подобни картини – във всеки голям европейски град ситуацията е същата.

Снимка: Roma.repubblica.it

Гара Термини е сърцето на обществената транспортна мрежа в Рим. Намира се в централната част на града, освен с изобилието от боклуци районът е известен и с това, че често хора стават жертва на грабежи. През деня хиляди хора минават от там. Нови и нови туристи дърпат своите куфари към хотелите си. Всички отминават забързано хората в краката си – бездомните жители на Рим. Нощем гледката е смразяваща. През нощта Термини напомня на гробище. Не защото е пусто, напротив. Там прекарват нощта десетки бездомни хора.  Телата им са наредени през няколко метра, покрити с вестници и кашони, а най-големите късметлии са с одеяла.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ ДОЧЕТЕТЕ ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *