ЗДРАВЕ

Как да изберем подходящата за нас йога?

Йога – нещо страхотно, което можем да направим за себе си!

Йогата, като духовна практика, възниква преди повече от 5000 години в териториите на Северна Индия. Това направление се споменава в много древни индуистки текстове, които предават нейната мъдрост и до днес, но има и много неясна история, дължаща се на устното ѝ предаване при създаването ѝ.

Учението “пристига” в западния свят в средата на 19-ти век, заедно с други философски учения от Изтока, но като че ли, то оставя най-голям отпечатък в нашата култура до ден днешен. Популярността си печели, защото съчетава в себе си физическо облекчение на мускулите, но и облекчение на душевните терзания и достигане на едно по-добро Аз в духовен и материален аспект.

Според много съвременни проучвания, засягащи полезните ефекти на йогата върху човешкото съзнание, съчетанието от упражнения за ума и тялото, и обстановката, пренасяща те в друго измерение, йогата е натурален антидепресант и заздравява имунната система.

Йога

Разнообразието на човешкия вид предполага и наличието на различни видове йога, за да може да достигне повече хора и да предаде учението напред в поколенията. Ще изредим няколко вида йога, за да можете да изберете нещо, което пасва на вашия характер и предпочитания.

Някои най-популярните видове йога

За начинаещи, най-подходящият избор би бил Хатха йога, тъй като тя представлява един “уводен курс”, в който можете да се запознаете с основните пози и да придобиете представа какво представлява това учение.

За фитнес резултати, изберете Астанга, която е като един нежен танц. Всяко движение е плавно и грациозно, а натоварването е сходно с това във фитнес залата.

За подсилване на тялото и гъвкавост ще препоръчаме горещата Биркам йога, където в гореща стая, с температура около 40 градуса, се прави серия от пози, съчетани с топлината, с цел премахване на токсини.

За привържениците на по-нестандартните упражнения, можем да предложим Въздушна йога. Тя напряга повече мускулите, тъй като се изисква баланс върху, на или около хамак.

йога

За резултати, насочени към духовното развитие, Чакра йога е правилният път. Тя дава необходимата информация за чакрите ни и следва упражнения, в които развива всяка една от тях за пълен вътрешен мир.

Не се колебайте да започнете!

Здрав дух, здраво тяло! Без значение кой тип ще изберете, резултатите ще са благоприятни за вас и за хората около вас. Кой не обича да има около себе си хора, които сияят и излъчват спокойствие и хармония?

Оммммм!

Източник: VIBES.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *