Енергиен вампир в семейството – какво да правим?

Енергиен вампир в рамките на семейството – какво можем да сторим по въпрос?

Особено трудно е, когато крадците на енергия се намират  в най-близкото ви обкръжение, а именно семейството. Независимо от  святостта на семейството и ценностите в него, точно там може да има и хора, които да се възползват от вас, да грабят енергията ви и по този начин да ви вредят. Ако имате подобни съмнения, отдръпнете се за малко, за да избегнете загуба на енергия за постоянно. В много трудни ситуации можете да се опитате да се свържете на по-дълбоко ниво с близките си и да обсъдите проблема с тях. 

Разпознайте енергийните вампири и спечелете повече сила 

Енергийните вампири ограбват силите ви в ежедневието. Но как можете да разпознаете крадците на енергия в личната си среда и най-вече какви контрамерки да използвате, за да се защитите ефективно срещу тях? Какво представляват енергийните вампири? Почти всеки познава хора, които е чувствал, че отнемат силата му. Независимо от това дали тези хора постоянно се оплакват от партньора си/шефа или критикуват техен колега или друг и начина му на живот, резултатът винаги е един и същ: след среща с тях вие сте напълно изтощени. Независимо от това, такива енергийни вампири не винаги са ясно разпознаваеми в семейната среда и приятелския кръг. 

Идентифицирайте крадците на енергия във вашата лична среда

Приятелството или партньорството в идеалния случай се състои от баланс между даване и вземане. Разбира се, поради външни влияния, съществуват фази във взаимоотношенията, в които едната или другата част може да надделее, без взелият да е енергиен вампир. За да разпознаете такъв човек, помага да анализирате внимателно най-съкровения кръг от приятели и семейството си и да си зададете следния въпрос: Има ли хора, които гледат единствено собствената си изгода и които се възползват от желанието

енергиен вампир
Енергиен вампир в рамките на семейството – какво бихме могли да сторим?

ми да помогна? Заобиколен ли съм от хора, които не приемат моите цели и ценности и искат да ми кажат как да живея, вместо да ме подкрепят? Ако сте отговорили положително на поне един от въпросите, това може да е знак, че сте станали жертва на енергиен вампир.

Какво може да се направи срещу енергийните смукатели? 

Контактът с енергийните вампири не само ви коства много от собствените ви сили, но често ви прави негативни и песимистични в дългосрочен план. Поради това е важно да се предпазите от тях и то възможно най-скоро. Тези мерки могат да помогнат: 

  • Поставете ясни граници. Разговорът отново е изцяло за другия човек и неговите чувства? Тогава е крайно време да поставите граници и да се съсредоточите върху собствените си нужди. Това не е егоистично, а е изключително необходимо, за да се почувствате отново добре. 
  • Ориентирайте се към собствените си очаквания. Тези, които се съсредоточават изключително към очакванията на заобикалящата ги среда и хората в нея, бързо губят енергия. По-добре е да сте наясно със собствените си ценности и желания и да ги следвате. Ако те не съвпадат с идеите на другия, важно е това да се изясни.
  • Заобиколете се с поддръжници, а не с енергийни вампири. Не на последно място, има смисъл да прекарвате ценното време с хора, които ви подкрепят – и ви дават енергия, а не с хора, които крадат от вашата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *