Домашни дюнери: как да си ги приготвите?
Днес ви споделяме една страхотна рецепта за домашни дюнери, която лично сме изпитали. Изпробвахме я по време на извънредното положение, в което уж обикновени ежедневни дейности като покупката на дюнер например, се оказва мираж. Не можем да отречем обаче, че арабският вкус ни липсва и затова решихме да го претворим в домашни условия. И се получи 1:1 с познатите ни купешки изкушения.
Използвахме готови арабски питки, но всеки, който иска да заложи изцяло на домашния вкус, може да се пробва да си ги приготви и у дома.
Необходими продукти:
Арабски питки (съветваме ви да изберете по-голям размер)
Месо по избор
Краставица (прясна или кисела)
Домат
Лук
Маруля или зеле
Репичка
Кимион
Сол
Черен пипер
Къри
Соев сос
За соса:
Кисело мляко
Майонеза
1 голяма скилидка чесън
1 сварен картоф
Начин на приготвяне:
Започваме с уточнението, че съставките могат да претърпят промени – в зависимост от това, което обичате. Можете да замените някой продукт или да добавите друг – например защо да не сложите малко пържени картофи?
За соса:
Първо сварете 1 голям картоф. В него е тайната за соса! Когато е готов, намачкайте го хубаво с вилица, докато стане гладка смес и към него добавете киселото мляко, майонезата и намачкания чесън.
Относно количествата: зависят от това колко дюнера ще приготвяте – можете да използвате 1 кофичка кисело мляко и 1/2 майонеза или пък 1/2 кофичка кисело мляко и 1/4 майонеза. Преценете на око и най-вече на вкус.
Разбъркайте добре и приберете в хладилника.
За дюнерите:
Докато се вари картофът, можете да мариновате месото. Нарежете го на дребни парчета и го овкусете задължително с кимион, защото там е тайната на онзи специфичен вкус. А ако са по вкуса ви, можете да добавите още къри, черен пипер, сол и соев сос. Оставете под капак или фолио в хладилника.
След това го изпържете в тиган с мазнина по избор. В същата мазнина след това можете да изпържите и картофите.
Извадете готовото месо в купа и в мазнината в тигана натопете питките от едната страна.
Следва подредбата на съставките във вашите домашни дюнери.
В средата на питката по дължина подредете месото и зеленчуците, които сте избрали. Накрая полейте обилно с чесновия сос и завийте. Съветваме ви да използвате алуминиево фолио, за да хванете добре питката и да не се разтваря.
Поднесете с хубава бира, айрян или каквото предпочитате.
Да ви е сладко!