Домашни дюнери: как да си ги приготвите?

Днес ви споделяме една страхотна рецепта за домашни дюнери, която лично сме изпитали. Изпробвахме я по време на извънредното положение, в което уж обикновени ежедневни дейности като покупката на дюнер например, се оказва мираж. Не можем да отречем обаче, че арабският вкус ни липсва и затова решихме да го претворим в домашни условия. И се получи 1:1 с познатите ни купешки изкушения.

Използвахме готови арабски питки, но всеки, който иска да заложи изцяло на домашния вкус, може да се пробва да си ги приготви и у дома.

Необходими продукти:

Арабски питки (съветваме ви да изберете по-голям размер)
Месо по избор
Краставица (прясна или кисела)
Домат
Лук
Маруля или зеле
Репичка
Кимион
Сол
Черен пипер
Къри
Соев сос

За соса:

Кисело мляко
Майонеза
1 голяма скилидка чесън
1 сварен картоф

Начин на приготвяне:

Започваме с уточнението, че съставките могат да претърпят промени – в зависимост от това, което обичате. Можете да замените някой продукт или да добавите друг – например защо да не сложите малко пържени картофи?

За соса: 

Първо сварете 1 голям картоф. В него е тайната за соса! Когато е готов, намачкайте го хубаво с вилица, докато стане гладка смес и към него добавете киселото мляко, майонезата и намачкания чесън.

Относно количествата: зависят от това колко дюнера ще приготвяте – можете да използвате 1 кофичка кисело мляко и 1/2 майонеза или пък 1/2 кофичка кисело мляко и 1/4 майонеза. Преценете на око и най-вече на вкус.

Разбъркайте добре и приберете в хладилника.

За дюнерите:

Докато се вари картофът, можете да мариновате месото. Нарежете го на дребни парчета и го овкусете задължително с кимион, защото там е тайната на онзи специфичен вкус. А ако са по вкуса ви, можете да добавите още къри, черен пипер, сол и соев сос. Оставете под капак или фолио в хладилника.

След това го изпържете в тиган с мазнина по избор. В същата мазнина след това можете да изпържите и картофите.

Извадете готовото месо в купа и в мазнината в тигана натопете питките от едната страна.

Следва подредбата на съставките във вашите домашни дюнери.

В средата на питката по дължина подредете месото и зеленчуците, които сте избрали. Накрая полейте обилно с чесновия сос и завийте. Съветваме ви да използвате алуминиево фолио, за да хванете добре питката и да не се разтваря.

Поднесете с хубава бира, айрян или каквото предпочитате.

Да ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *