РЕЦЕПТИ

Домашна торта „Зебра“

Наскоро имахме личен празник и по този повод приготвихме тази толкова любима домашна торта „Зебра“. Не се стряскайте като видите описанието – може да звучи малко сложно, но всъщност се приготвя изключително лесно, а резултатът няма как да не погали всичките ви сетива. Що се отнася до името: ефектът „зебра“ се вижда, когато тортата се разреже, а ние стъпка по стъпка ще ви напишем как да постигнете този ефект.

Съветът на HubavaJena: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!

Необходими продукти за домашна торта „Зебра“:

З яйца

9 с.л. захар

1 ч.ч. кисело мляко

1/2 пакетче амонячна сода

1 бакпулвер

2.5 ч.ч. брашно

1 пак.ванилия

1.5 с.л. какао на прах

орехи

За крем ванилия:

1 л. прясно мляко

3 яйца

7 с.л. захар

7 с.л. брашно

1 пак.ванилия

бучка масло

За сиропа:

4-5 с.л. захар

5-6 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се киселото мляко, в което сме угасили амонячната сода. След това се слага брашното, заедно с бакпулвера и ванилията.

Сместа се разделя в две еднакви купи като в едната се слага какаото. Тавичката се намаслява и се поръсва с брашно.

Сместа се слага по следния начин:с една лъжица от едната смес се сипва в средата на тавата, една лъжица от другата смес се сипва върху нея и така се редуват до изчерпване на количеството.

Изпича се на 180 градуса до готовност и се оставя да изстине. След като изстине, блатът се разрязва на две с остър нож или с конец.

За крема Ванилия:

800 мл от млякото се слага да заври, заедно със захарта.

В купа се слага 200 мл мляко, 3 жълтъка, брашното и разбитата смес се прибавя към врящото мляко. Бърка се енергично, за да не стане на бучки, след което котлонът се намалява. Когато кремът стане готов, се слагат ванилията и маслото.

Белтъците се разбиват отделно на сняг. Прибавят се към изстиналия крем.

За сиропа:

Захарта се карамелизира и към получения карамел се слага водата. Оставя се съвсем малко да поври.

Единият блат се сиропира с част от сиропа, отгоре се слага част от крема и се поръсва с млени орехи. Отгоре се слага другият блат, сиропира се с останалия сироп, слага се крем, като се оставя малко да потече от страни. Накрая се заглажда отстрани и се поръсват останалите орехи отгоре и отстрани.

Оставя се в хладилник за една нощ преди да се сервира.

Автор и снимки: Атанаска Добрева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *