Домашна торта „Зебра“
Наскоро имахме личен празник и по този повод приготвихме тази толкова любима домашна торта „Зебра“. Не се стряскайте като видите описанието – може да звучи малко сложно, но всъщност се приготвя изключително лесно, а резултатът няма как да не погали всичките ви сетива. Що се отнася до името: ефектът „зебра“ се вижда, когато тортата се разреже, а ние стъпка по стъпка ще ви напишем как да постигнете този ефект.
Съветът на HubavaJena: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!
Необходими продукти за домашна торта „Зебра“:
З яйца
9 с.л. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 пакетче амонячна сода
1 бакпулвер
2.5 ч.ч. брашно
1 пак.ванилия
1.5 с.л. какао на прах
За крем ванилия:
1 л. прясно мляко
3 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 пак.ванилия
бучка масло
За сиропа:
4-5 с.л. захар
5-6 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се киселото мляко, в което сме угасили амонячната сода. След това се слага брашното, заедно с бакпулвера и ванилията.
Сместа се разделя в две еднакви купи като в едната се слага какаото. Тавичката се намаслява и се поръсва с брашно.
Сместа се слага по следния начин:с една лъжица от едната смес се сипва в средата на тавата, една лъжица от другата смес се сипва върху нея и така се редуват до изчерпване на количеството.
Изпича се на 180 градуса до готовност и се оставя да изстине. След като изстине, блатът се разрязва на две с остър нож или с конец.
За крема Ванилия:
800 мл от млякото се слага да заври, заедно със захарта.
В купа се слага 200 мл мляко, 3 жълтъка, брашното и разбитата смес се прибавя към врящото мляко. Бърка се енергично, за да не стане на бучки, след което котлонът се намалява. Когато кремът стане готов, се слагат ванилията и маслото.
Белтъците се разбиват отделно на сняг. Прибавят се към изстиналия крем.
За сиропа:
Захарта се карамелизира и към получения карамел се слага водата. Оставя се съвсем малко да поври.
Единият блат се сиропира с част от сиропа, отгоре се слага част от крема и се поръсва с млени орехи. Отгоре се слага другият блат, сиропира се с останалия сироп, слага се крем, като се оставя малко да потече от страни. Накрая се заглажда отстрани и се поръсват останалите орехи отгоре и отстрани.
Оставя се в хладилник за една нощ преди да се сервира.
Автор и снимки: Атанаска Добрева