ЗДРАВЕ

Профилактичен преглед – екзотика или необходимост?

Хайде да си поговорим открито за здравето. Всички сме наясно с предимствата да си здрав и пълноценен човек, както и с негативните последици, когато се изправим пред предизвикателството да преборим дадено заболяване. Буквално всичко спира и фокусът е само в това как по-бързо да излезем от ситуацията.

Вярно е, че понякога болестите идват изневиделица и ни хващат неподготвени. Отнема известно време, докато предприемем нужните действия. Но какво се случва, когато разберем, че сме могли да преборим дадено заболяване с по-голям успех, само ако си бяхме обърнали внимание по-рано?

А това „по-рано“ е профилактиката

Ще ви попитам направо: „Кога за последно бяхте на профилактичен преглед?“ Ако в съзнанието ви изниква конкретна дата или месец от изминалата календарна година, ще кажа: „Браво!“. Но ако не си спомняте периода и приблизителната година, в която това се е случило за последно – не е окей.

Понякога се изненадвам как ние жените сме способни да извършим истински „чудеса“ в много отношения и да дарим с грижа и внимание всеки наш близък, който има нужда да ги получи, но в същото време сме немарливи към себе си. Винаги има оправдания и отлагане за по-късно, за друг път. И някак все няма точен момент да направим онова, което всъщност е най-важно, а именно: да се погрижим за себе си.

Признавам, че не съм летяла със самолет, но съм запозната с инструктажа за безопасност, който изисква да сложиш маска първо на себе си, преди да помогнеш на човека до теб. Е, мили дами, не се ли отнася това правило за живота като цяло? Как ще бъдем пълноценни, ако не си обърнем внимание? Как ще продължим да правим всички онези сложни организации в нашето толкова динамично ежедневие? И как ще свършим нещата, които сме планували в работата или семейството, или просто за нас самите, ако сме пропуснали онзи важен момент, в който сме могли да си бъдем полезни?

Бърз и лесен достъп до лекарска помощ

Наскоро научих, че голяма част от лекарите са включени в мобилно приложение, което може да инсталирате безплатно на телефона си. То прави по-удобен и достъпен начина на избор на специалист от една страна и запазването на час, от друга. С няколко кликвания на телефона, във всяка част от денонощието, вие можете да преместите или отмените своя час, ако обстоятелствата го налагат.

Гледам на тази опция като на една добра възможност, защото когато си запазя час, вече мислено влиза в графата „ангажимент“ и психически се настройвам, че това е нещо, което е част от програмата ми за деня и трябва да свърша. Планирането се извършва изцяло в съответствие с графика ви и получавате напомняне на пощата си за вашия профилактичен преглед (и не само), в случай че сте забравили.

Превенция

Има много теми, свързани с превенцията на женското здраве. Добра практика е и фактът, че много институции и фирми организират профилактични прегледи за служителите си. Считам това за нормално, защото то не говори само за зрялост на обществото и за ценността на здравето като цяло, но и чисто практически вдига капацитета на продуктивност. Здравите хора са енергични и пълноценни, не отсъстват от работа, а това са по-малко дни за болнични и обезщетения.

Дори и да не са съвсем качествени тези колективни изследвания, те не са за подценяване. За това участвайте и съдействайте, щом е безплатно и някой си е направил труда да го организира. Имам позната, която точно с един такъв преглед установи, че има онкологично заболяване на гърдата и това ѝ помогна да извърви стъпките към подобряване на състоянието си.

Или иначе казано: грижете се за здравето си мили дами, както за всичко останало. Приемете го, като необходимост и го превърнете по възможност в навик. Излишно е да споменавам, че тези от вас, които така или иначе имат някакъв здравословен проблем, трябва да са още по-прецизни към състоянието си, както и тези, които знаят, че са потенциално застрашени от наследствена обремененост. 

Безплатно с направление

Ако сте здравно осигурени, не пропускайте да се възползвате и от опцията да получите направление всеки път, когато това е възможно и би могло да ви спести средства за профилактичен преглед. Но дори и без направление считам, че парите, дадени за него, са добра инвестиция.

Безплатни прегледи

В голяма част от сайтовете има и реклами за дни, в които в дадено медицинско заведение или лаборатория извършват безплатни прегледи или изследвания. Това е още една опция, от която може да се възползвате. Наскоро попаднах дори на пакет за 8 март, предлаган от лаборатория. Той включваше изследване на трите основни туморни маркера за жените – този на гърдата, яйчниците и дебелото черво. Мисля, че не е лош подарък.

Ако всичко е наред с резултатите, просто продължаваш напред, а ако има отклонения – взимаш нужните мерки. Мисля, че е добре и в двата случая. Първият, защото е чудесно да си здрав, а вторият, защото си хванал процеса навреме и така си повишил възможността да се пребориш със заболяването.

Не чакайте да ви заболи, за да отидете на лекар, защото да си здрав е модерно! Ежедневно говорим за фитнес, диети, режими с фреш, безглутенови продукти и безброй хранителни добавки. А защо да не поговорим и за профилактика?

Да си здрав не е екзотично, така че пак ще ви попитам: Запазихте ли си час за профилактичен преглед?

Автор: Даниела Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *