ЗДРАВЕ

Защо шафран се препоръчва от лекарите при депресия

Знаете ли, че много лекари препоръчват консумацията на шафран при случаи на лека до умерена депресия? Това не е никак случайно, имайки предвид, че тази подправка има някои специфични характеристики и начини да ни влияе положително.

Според екип от учени, провели собствено изследване, ефектът на шафрана се доближава до този на някои традиционни лекарства и антидепресанти, които медиците изписват. Тези заключения са станали факт след внимателен анализ на резултатите от шест различни проучвания. Изследвани са били 230 клинични пациенти с диагноза депресия.

Нещо повече, лекарите вече сравняват ефектите от приема на шафран с добре познати лекарства като прозак и тофранил, които са известни в обществеността още с названията си флуоксетин и имипрамин.

Водещият автор на изследването е д-р Адриан Лопрещи. Той споделя, че поне според получените резултати, шафранът е точно толкова ефективен за облекчаването на депресия, колкото и лекарствата, използвани при тестовете.

Не е тайна, че традиционните антидепресанти имат някои странични ефекти, проявяващи си сред хората. Част от тях са сънливост, запек и дисфункции в сексуалния живот. Някои лекарства водят и до тежки моменти при опита да бъдат спрени. И обратното – шафранът не е показал нито един подобен ефект, като изключение правят стомашни проблеми при някои изолирани случаи.

На този етап екипът, провел изследването, не може да установи как точно шафранът действа на хората и психиката им. Факт е обаче, че подправката успява да облекчи симптомите на депресия в пациентите. Предполага се, че до някаква степен това се дължи на антиоксидиращото действие на подправката.

Разбира се, ние ви съветваме да не се опитвате да се лекувате сами. Депресията е изключително сериозно психично заболяване, поради което нашият съвет е да потърсите професионална медицинска помощ, ако имате подобен проблем. Не забравяйте, че всяка година хиляди хора губят и живота си вследствие на депресията. Не подценявайте това състояние. Потърсете помощ, ако чувствате, че имате нужда!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *