ДОМАКИНСТВО

Милтония – как да отглеждаме тази красива орхидея

Милтония е красиво растение, принадлежащо към семейство Орхидеи. Може да бъде объркана с теменужка, но има съществена разлика между двете растения. Родните места на милтонията са Азия и Америка. Тя се отглежда в Колумбия, Бразилия и Перу.

При милтонията се забелязват сходства с теменужката, но разликата е в това, че милтонията има по-големи цветове. Те могат да бъдат розови, лилави, бели и червени с интересни бели шарки. Цветовете могат да достигнат до 10 см дължина. Листата са дълги и обагрени в светлозелен цвят. Милтонията се отглежда сравнително лесно. Можете да я засеете в саксии или кошници.

Светлина и местоположение

Милтонията обича пряката слънчева светлина. В по-големите горещини трябва да се постави на сянка. Добре е да расте на място, където има въздушно течение.

Температура

Температурата на отглеждане на милтонията през топлите месеци трябва да бъде до 26 градуса. През зимата също трябва да вирее в топло помещение – до 21 градуса. Минималната температура, в която може да расте, е 13 градуса.

Поливане

Почвата на растението трябва да се поддържа влажна. През по-топлите сезони трябва да се полива често и обилно. През зимните месеци почти не се полива, но почвата трябва да бъде влажна. Може да се полива до два пъти в месеца. Не трябва да има задържана вода в почвата, защото растението може да загние. Растението предпочита високата влажност – до 85 процента. Затова може често да напръсквате листата му с вода.

Почва

Идеалната почва за милтонията е смес от дървено-папратова почва, борови кори, перлите, дървени въглища.

Наторяване

Растението се наторява през две седмици със специален тор за орхидеи.

Размножаване

Милтонията се размножава чрез надземни корени, т.е. тези, които излизат на повърхността на почвата. Размножаването се извършва и с помощта на луковици.

Важно е да се отбележи, че растението не трябва да вирее близо до климатик или други отоплителни уреди. Топлината може много да навреди на растението. При включване на климатици или радиатори е необходимо въздухът да се поддържа непрекъснато влажен.

По статията работи: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *