Рецепта: Домашен хляб без месене
Ах, кой ли не обича хляб? Той е сред най-популярните храни в света и заема важно място в българските традиции. Почти всяко семейство не сяда без него на масата. Хлябът е познат на човека още от дълбока древност. Той присъства във всяко едно дневно хранене – сандвич на закуска, пица за обяд, франзела със супа за вечеря. Ако обичате да ядете нещо толкова много, определено трябва да можете да си го направите и сами. И нека ви дадем един малък жокер – печенето на хляб не е толкова трудно, колкото си мислите, че е. Сега ще ви представим страхотна рецепта за домашен хляб без месене.
Можете да направите сместа и на ръка, но още по-лесно би ви било ако разполагате с миксер, който има специална приставка за месене на тесто. И така, с или без миксер, запретнете ръкави и стегнете мускули – уютът на дома е предразполагащо място за печене на хляб и сме сигурни, че ще бъдете доволни от резултата.
Сега ще ви представим една доказано добра рецепта за домашен хляб. И още не сме ви споменали най-хубавата част! Приготвянето на този хляб не включва месене. Тази рецепта е адаптирана и модифицирана. Изпробвате ли я веднъж, няма да искате да опитвате вече друг хляб.
И така, нека преминем към рецептата…
Необходими продукти за един средно голям хляб:
800 грама брашно – по ваше желание може да използвате бяло, пълнозърнесто, брашно от спелта или каквото ви сърце пожелае
1 супена лъжица сол
¼ кубче прясна мая (10 грама)
1 чаена лъжичка захар
400 милилитра хладка вода
250 милилитра бира на стайна температура
Брашно за доомесване
Овесени ядки, трици и други по ваше желание за декорация
Време за приготвяне – между 12 и 18 часа, необходими за втасването
Нуждаете се още от глинен или чугунен съд (тенджера)
Подготовка:
Сложете брашното в голяма купа и разбъркайте със солта. Проверете температурата на водата – тя не трябва да е прекалено гореща, нито прекалено студена. Добавете захарта и маята при водата. Бъркайте до пълното разтваряне на маята и захарта. Изчакайте докато маята се активира – можете да разберете по образувалите се мехурчета на повърхността. Добавете към брашното водата с мая и бирата и разбъркайте всичко заедно. Не е нужно да полагате големи усилия, достатъчно е да се уверите, че в сместа няма бучки брашно. Тестото ще стане много лепкаво, но това не трябва да ви притеснява.
Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на топло място. Ако имате специална програма за втасване на тесто на вашата фурна – можете да го оставите да втасва в нея. Това ще отнеме между 12-18 часа. Най-добре е да оставите тестото да втасва през цялата нощ. Така на сутринта ще можете да изпечете пресен домашен хляб за закуска. След като тестото е втасало, загрейте фурната на 200 градуса, заедно с глинения или чугунен съд в нея. Поръсете работния си плот с малко брашно и разточете втасалото тесто върху набрашнената повърхност.
Сега, съвсем елементарно, без никакво месене, сгънете тестото като бизнес писмо – първо в краищата, после в средата. След което го поставете в загретия глинен или чугунен съд във фурната и сложете отгоре капак. Печете около 50 минути, като оставите капака през първите 30 минути, а след това го отстраните. Цялата къща се изпълни с прекрасния аромат на домашен хляб, нали? Хлябът е готов когато стане златисто-кафяв и лесно се отделя от стените на съда.
Извадете съда от фурната и оставете хлябът да се охлади в него. Убедени сме, че цялото ви семейство ще се вклюби в този домашен хляб.