СВОБОДНО ВРЕМЕ

Петровден е! Почитаме светите апостоли Петър и Павел

На 29 юни и Православната, и Римокатолическата църква почитат паметта на първовърховните християнски апостоли Петър и Павел. Във всички храмове се отслужва Света литургия. Много църкви и манастири имат патронен празник, тъй като носят имената на светците.

Кои са светите апостоли Петър и Павел?

Две са основните версии за родното място на свети Петър. Според едната, той е роден във Витсаида край Генисаретското езеро, а според другата – в град Капернаум, на брега на Галилейското езеро.

Бил беден рибар от еврейско семейство и се казвал Симон. Името Петър получил от самия Исус Христос. На гръцки то означава „камък” – тоест твърд като камък във вярата си.

Станал един от Христовите апостоли, но се отрекъл от него. След това обаче горко се разкаял и посветил остатъка от живота си в служба на Бога.

Проповядвал и вършил чудеса в Палестина, Мала Азия, Гърция и в още много земи.

Докато бил в Рим, го задържали по време на гонението срещу християните. Осъдили го на смърт чрез разпъване. Неговото предсмъртно желание било да бъде разпнат с главата надолу, за да засвидетелства смирение и уважение пред Христа. Считал се недостоен да умре от същата смърт като Сина божи.

Това се случило през 67 г. сл. Хр. – същата година, в която мъченически загинал и апостол Павел.

За разлика от Петър, той не бил от кръга на Христовите ученици, докато Месията бил на земята.

Роден е в Тарс, Каликия. Първоначално се казвал Савел и бил голям гонител на християните. Яростен враг на християнското учение, лично взел участие в убийството на свети първомъченик Стефан.

Но един ден, вървейки към Дамаск, изведнъж го осветила толкова ярка светлина от небето, че ослепял от нея. В същия миг чул ясно думите на Христос: „Савеле, Савеле, защо ме гониш?”…

Върнал се назад, покръстил се и отново прогледнал. От този момент нататък станал ревностен поддръжник на християнството.

Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Написал е множество ценни послания към християните, с които дава наставления и съвети за опазване на християнските добродетели. Те са включени в Новия завет на Библията.

Особено трогателна е глава 13 от неговото „Първо послание към коринтяните”, известна още като „Химн на любовта”. В нея светецът разглежда християнската любов като висша ценност – еквивалент на мъдрост, нравственост и човеколюбие. Именно там е написал крилатата си фраза „Щом любов нямам, нищо не съм!”. Тя точно формулира смисъла на целия човешки живот.

В Рим Павел бил осъден заради християнското учение, което проповядвал. Тъй като имал римско гражданство, не можели да го разпнат на кръст. Това било смъртна присъда, която издавали само за хората от низшите слоеве на обществото. Затова Нерон заповядал да бъде посечен с меч. Загинал мъченически на 29 юни 67 г. сл. Хр.

Какво повелява традицията на Петровден?

В семейството се коли за курбан петровско пиле – задължително на трапезата трябва да има пилешко месо. Още се приготвя празнична пита, баница със сирене, тиквеник. На почит са млечните продукти.

По стара традиция сутринта в църквата се носят петровски ябълки и обреден колак. След като бъдат отчетени от свещеника, те се раздават за здраве. Особено стриктно се спазва този обичай от родители, които имат починали деца. Поверието гласи, че душите на мъртвите дечица на този ден се надяват да получат своята ябълка.

Според народните представи на оня свят свети Петър държи ключа за рая. Той стои пред небесните порти и на кантар мери пристигащите от земята души на мъртъвците. Тези от тях, чиито грехове натежат много на везните, той отпраща към ада, а в рая пуска само вършилите добри дела.

На Петровден се прави молебен за дъжд, ако отдавна не е валяло.

Денят преминава шумно и весело, защото навсякъде имениците черпят. Те са: Павел, Павлина, Павлинка, Павла, Павлин, Павлета, Павлети, Панайот, Камен, Кремена, Преслава, Патриция, Пейо, Пейчо, Пейя, Петър, Петра, Петрана, Петранка, Петьо, Пепи, Петромил, Петинка, Петя, Полимен, Полина, Поли.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *