ЗДРАВЕ

Редовната консумация на дюли помага срещу гастрит и язва

Дюлята е силно ароматен и изключително полезен плод със специфичен вкус. Стипчивостта, която усещаме, когато си похапваме от нея, се дължи на високото съдържание на танин – мощен антисептик. Консумацията на дюли е отлична профилактика за целия организъм. Те имат противовъзпалително действие и пречистват стомашно-чревния тракт.

Разкошният жълт плод е пълен с витамини – А, В1, В2, В6, С, рр. Семената му са носители на витамин В17, наричан още лаетрил или амигдалин. Той е комплексно цианово съединение с ниска токсичност и съдържа цианов радикал. Притежава уникални антиракови свойства.

Дюлята включва в състава си и богат набор микроелементи – калций, фосфор, мед, желязо. А също целулоза, фруктоза, пектин.

Тя расте на малки дръвчета и узрява през септември – октомври. Плодовете са трайни и веднъж набрани, могат да бъдат съхранявани през цялата зима.

Макар че в България повечето домакинства традиционно са свикнали да консумират дюлите под формата на компот, мармалад, конфитюр, те са най-полезни в суров вид, тъй като при термичната обработка губят част от ценните си качества.

За родина на дюлята се счита Иран. Тя е пренесена на Балканския полуостров през VІ – VІІ век. Някога в Гърция било ритуал на сватбата да се поднася дюля на младоженците, защото се вярвало, че помага за плодовитостта на мъжа и жената.

В народната медицина е добре познато чудотворното й въздействие срещу инфекциите в организма. Има много рецепти за отвари от дюля при инфекции в носоглътката, на дихателната система, на стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочните пътища.

Особено ефикасен лек е чаят от дюлеви семена при гастрит и язва. 10 гр. семки от дюля се заливат с гореща (но не вряла!) вода и трябва да престоят 5 – 10 минути, за да се накиснат. Така семките набъбват и отделят своите полезни вещества. 

Взема се по 1 с. л. от течността половин час преди ядене. Важно е да се знае, че семките не бива да се поглъщат – те се изхвърлят.

Същият чай лекува рани от изгаряне и ухапване от насекоми, като се използва за външно приложение. Памучен тампон се натопява в чая и после с него внимателно се промива засегнатия участък на кожата.

Ошав или компот от дюли също се препоръчва при гастроентерологичните заболявания. Ако се пие редовно, лекува гастрит, предотвратява язва, както и рак на стомаха и червата.

При повръщане лечителите казват да се ядат сварени или запечени на фурна парчета от дюля.

Фреш от дюля е идеално средство за пречистване на черния дроб и жлъчката.

И за финал още един добър съвет: пускайте резени дюля в каната си с вино! Изсмуквайки полезните вещества от плода, то придобива чудесен аромат и се превръща в двоен еликсир.

Подготви: Гана Василева

One thought on “Редовната консумация на дюли помага срещу гастрит и язва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *